Kam s úsporami? Do Pražské plynárenské

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Miroslav Chaloupka

Chcete ze svých úspor dostat nějaký úrok? Neukládejte je do banky, ale pošlete je dodavateli plynu. Takovou strategii volí Pražská plynárenská, která kromě plynu obchoduje i s elektřinou. Zákazníkům připisuje na přeplatky úrok ve výši jednoho procenta. Kdyby byla Pražská plynárenská bankou, tak se s takto vysoce úročeným spořicím účtem dostane na čtvrté místo na trhu. V závěsu za Sberbank, Air Bank a LBBW Bank.

Pražská plynárenská chce touto politikou přimět klienty k placení dostatečně vysokých záloh. „Naším cílem je motivovat zákazníky, aby hradili v dostatečné výši, pravidelně a včas své zálohové platby. Tím se jim podstatně sníží riziko vzniku následného vysokého nedoplatku v rámci vyúčtování spotřeby,“ řekl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Politika úročení záloh se může firmě vyplatit. Když budou zákazníci platit dostatečně velké zálohy, plynárenské se zlepší cash flow. Pokud totiž klientům vznikají nedoplatky, musí je firma z něčeho hradit, než jí nedoplatek pošle odběratel.

Podobně velkorysé úročení jiný dodavatel energií nenabízí. „Tohle Pražská energetika nedělá. My jedenácti zálohami pokrýváme dvanáctiměsíční období spotřeby elektřiny. Pokud dojde při ročním vyúčtování k přeplatku, je využit okamžitě k uhrazení první zálohy na další období, nebo na přání klienta přeplatek vracíme zpět,“ uvádí Petr Holubec, mluvčí Pražské energetiky.

Úroky dlouhodobě klesají

Úroky, které klientům za vklady nabízejí banky, v posledních letech setrvale klesají. Vstup nových bank na český trh před zhruba třemi lety zvýšil konkurenční boj a vedl k nárůstu úrokových sazeb na spořicích účtech, a to navzdory klesajícím sazbám na trhu a reposazbě centrální banky, která během této doby klesla na rekordně nízkých 0,05 procenta.

Sazby již ale přes dva roky opět padají. Na svém vrcholu se úročení spořicích účtů blížilo třem procentům, dnes stačí na umístění mezi pěti nejlepšími spořicími účty i jednoprocentní úrok. „A i to zhodnocení přes jedno procento je dotované bankami, protože předpokládají, že klientovi prodají něco jiného, co je pro ně ziskovější,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro deník E15 Pavel Drahotský, šéf Saxo Bank pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Drahotský naráží právě na to, že banky se mohou na mezibankovním trhu financovat levněji než za jedno procento, a proto nepotřebují klienty lákat na vysoké úroky.