Katarský průzkum: Praha je pro banky stále zajímavější cílovou stanicí

Václavské náměstí

Václavské náměstí Zdroj: Stefan Schlautmann CC BY-SA 2.0 flickr

Praha se zvedá z prachu evropské finanční periferie. Alespoň o tom hovoří analýza londýnského think tanku Z/Yen financovaného vládou v arabském Kataru. Česká metropole si v žebříčku 83 světových finančních center polepšila oproti loňsku o 12 pozic, a nechala tak za sebou sousední Varšavu a Budapešť, ale i města jako Madrid nebo Helsinki. V rámci světa patří Praze 63. pozice.

Takzvaný index globálních finančních center (GFCI) měří konkurenceschopnost světových měst podle jejich atraktivity pro podnikání bank a dalších finančních institucí.

V úvahu bere širokou škálu faktorů od tržního prostředí, úrovně trhu práce, přes zdanění a infrastrukturu, až po intenzitu místní regulace. Započítává i hodnoty mezinárodně uznávaných indexů organizací jako OSN, OECD, či Světové banky, stejně jako výsledky dotazníků od více než 3500 respondentů zaměstnaných ve finančním sektoru.

Praha měla úspěch u respondentů z Ameriky a Blízkého východu

„Z regionu střední a východní Evropy (CEE) si nejvíce polepšila Praha, nejvíc naopak ztratila Moskva,“ uvádí spoluautor analýzy Said Ibrahimi. Po tureckém Istanbulu a kazašské Almatě řadí Z/Yen Prahu na třetí místo v oblasti CEE a střední Asie.

Příznivější hodnocení dostala české metropole od respondentů z Ameriky a Blízkého východu, naopak nejméně zajímavá je Praha pro západní Evropu a Asii.

Stále atraktivní New York

Nejatraktivnější světovou metropolí zůstal pro finanční kapitál New York, následovaný Londýnem, Hong Kongem a Singapurem. Pod vlivem erodujícího bankovního tajemství si o dvě místa pohoršil švýcarský Curych, o čtyři pozice propadla Ženeva.

Skokanem roku se naopak stalo tchajwanské Tchaj-pej, které si v žebříčku polepšilo o téměř 30 příček. Podle studie výrazně zatraktivnělo i Mexico City, Glasgow nebo Bombaj. Žebříček atraktivity uzavírá trojice měst Tallinn, Atény a Reykjavík.