KBC a Santander spojí polské dceřiné banky, KBC pak odejde

Kredyt Bank, KBC

Kredyt Bank, KBC Zdroj: kbc.pl

Belgická finanční skupina KBC spojí svou polskou dceřinou banku Kredyt Bank s Bank Zachodni WBK, která patří španělské Banco Santander. KBC, která je majitelem ČSOB, poté z nové polské skupiny postupně odejde, sdělily dnes obě západní skupiny. Transakcí získá Santander na polském trhu banku s tržní hodnotou pět miliard eur (125 miliard korun).

Santander, která je největší bankou v eurozóně, bude mít v polské skupině podíl 76,5 procenta. Na KBC bude zpočátku připadat 16,4 procenta, zbylí menšinoví akcionáři budou mít 7,1 procenta. KBC ale uvedla, že svůj podíl bude postupně odprodávat.

Spojená banka bude mít 3,5 milionu klientů a bude třetí největší v Posku z hlediska vkladů, počtu poboček a ziskovosti za PKO BP a Pekao. Santander si díky transakci posílí aktivity v dynamické polské ekonomice. Té se v krizových letech 2008-09 vyhnula jako jediné v Evropě recese a pokles na rozdíl od většiny ostatních zemí Evropské unie neutrpí Polsko zřejmě ani letos.

Akcie KBC v reakci na oznámení stouply o téměř sedm procent a Kredyt Bank na varšavské burze získala přes 12 procent. Akcie Santander posílily o 1,5 procenta.

KBC během finanční krize let 2008-09 dostala od Belgie a Vlámska státní pomoc sedm miliard eur. Svůj souhlas k tomu ale musela dát Evropská komise, která jej podmínila restrukturalizací a omezením aktivit skupiny.

KBC po zrušení úmyslu prodat na burze část akcií ČSOB se rozhodla prodat v Polsku Kredyt Bank a pojišťovnu Warta. V lednu se dohodla na prodeji Warty německé pojišťovně Talanx za 770 milionů eur.

Majitel ČSOB už také prodal divizi privátního bankovnictví, britskou makléřskou firmu Peel Hung, asijské derivátové operace a belgické pojišťovací a bankovní divize Fidea a Centea. Prodat jí ještě zbývá několik menších aktivit včetně německé divize a banky Antwerp Diamond Bank.