Komerční banka zvýšila zisk, její matce klesl kvůli Řecku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Čistý zisk Komerční banky za letošní tři čtvrtletí stoupl meziročně o 55,1 procenta na 10,9 miliardy korun. Zisk rostl zejména proto, že loňský rok byl ovlivněn znehodnocením řeckých státních dluhopisů.

Komerční banka uvedla, že celkový hrubý objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB se meziročně zvýšil o 6,2 procenta na 462,3 miliardy korun. Rostlo jak úvěrování jednotlivců, tak i podniků a podnikatelů. Čisté úrokové výnosy poklesly meziročně o desetinu procenta na 16,5 miliardy Kč. „Čeští spotřebitelé a podniky reagují zvýšenou opatrností na nejistotu vyvolanou zpomalující se poptávkou po exportech a turbulencemi v domácí politice. Dlouhodobé investice a plány klienti často odkládají, což omezuje poptávku po úvěrech, bez ohledu na extrémně nízké úrokové sazby,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel KB Henri Bonnet.

Objem celkových aktiv Skupiny KB se ke konci září 2012 zvýšil o 2,2 procenta na 771,5 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí poklesly o 5,7 procenta na 5,264 miliardy korun. Čistý zisk z finančních operací se zvýšil o 30,4 procenta na 2,87 miliardy korun. Přispěla k tomu solidní poptávka klientů po zajištění finančních rizik a v oblasti dluhových kapitálových trhů. Provozní náklady stouply o 0,4 procenta na 9,861 miliardy korun.

Celkové provozní výnosy za devět měsíců roku meziročně vzrostly o 1,5 procenta na 24,73 miliardy korun. Růst byl tažen příjmem z finančních operací včetně některých jednorázových položek.

Akcie Komerční banky v posledních pěti letech:Akcie Komerční banky v posledních pěti letechAkcie Komerční banky v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

„Výsledky Komerční banky se příliš neliší od tržního konsensu. O něco slabší provozní výnosy jsou částečně kompenzovány relativně nízkými provozními náklady a především náklady rizika. Ty jsou velmi nízké hlavně díky příznivému vývoji ve splácení již dříve odepsaných korporátních úvěrů,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Ve výnosech je stále patrnější vliv nepříznivé ekonomické situace a extrémně nízkých úrokových sazeb ČNB.

Většina trendů bude podle Hatlapatky pokračovat i ve zbytku roku. ČNB nedávno opět snížila sazby a tlak na úrokové marže bude pokračovat, stejně jako konkurenční tlak na výnosy z poplatků. „Přesto je KB na dobré cestě dosáhnout za celý rok 2012 rekordního zisku kolem 14 miliard Kč,“ dodal. Akcie banky dnes po zveřejnění výsledků klesly o téměř dvě procenta na 3785 korun.

Société Générale prodělala odchodu z Řecka a USA

Většinovým vlastníkem banky je francouzská Société Générale, která dnes oznámila, že její zisk se ve třetím čtvrtletí propadl meziročně o 86 procent. Způsobily to jednorázové účetní ztráty z odchodu z Řecka a z prodeje aktiv v USA.

Čistý zisk banky klesl na 85 milionů eur (2,2 miliardy korun) z 622 milionů eur o rok dříve. Skončil tak výrazně pod odhady analytiků, kteří podle ankety agentury Reuters čekali v průměru zisk 139 milionů eur. Příjmy banky se snížily o 17 procent na 5,4 miliardy eur.

Banka ale zároveň posílila svou kapitálovou základnu. Poměr kapitálu k aktivům podle přechodných globálních pravidel Basel 2,5 vzrostl na 10,3 procenta a společnost uvedla, že vyhoví cílové regulaci Basel III.

Société Générale do výsledků třetího čtvrtletí započítala ztráty z prodeje řecké dceřiné banky Geniki a amerického investičního fondu TCW. Po odečtení jednorázových ztrát a nákladů se zisky skupiny snížily jen v domácí retailové divizi.