Komu volá guvernér Fedu, když si neví rady? Šéfovi investičního kolosu BlackRock

Guvernér Fed i ministr financí se radili s šéfem BlackRock Finkem, jak zvládnout koronavirovou krizi

Guvernér Fed i ministr financí se radili s šéfem BlackRock Finkem, jak zvládnout koronavirovou krizi Zdroj: Reuters

Největší světový správce majetku BlackRock a jeho šéf Laurence Fink sehráli klíčovou roli v reakci USA na koronavirovou krizi. Dokazují to e-maily a záznamy v kalendáři guvernéra americké centrální banky Fed Jeroma Powella a tehdejšího ministra financí Stevena Mnuchina, které si vyžádal list The New York Times.

Přední američtí činitelé byli totiž s Finkem v úzkém kontaktu. Měli časté konzultace právě během propadu amerických finančních trhů. Hovořili spolu ve dnech před zahájením celé řady záchranných programů a po něm. „Podtrhují rozsah, v němž Fink plánoval společně s vládou části finanční pomoci, kterou jeho firma označuje v jedné zprávě jako ‚projekt‘, na němž on a Fed ‚pracovali společně‘,“ uvádí deník. A Finkova firma na reakci amerického státu na pandemii vydělala.

Ministr financí Mnuchin měl šedesát telefonátů během soboty a neděle, které předcházely pondělí 23. března, kdy americká centrální banka zveřejnila své protipandemické kroky, jež zahrnovaly i historicky první program na nákup korporátních dluhopisů. Ty byly v těch dnech prakticky neprodejné, protože investoři chtěli držet peníze. Z toho pět hovorů vedl Mnuchin právě s Finkem, což bylo víc než s kýmkoliv jiným s výjimkou šéfa Fedu Powella, s nímž hovořil devětkrát.

Záznamy ukazují, jak často byli vládní představitelé ve spojení se šéfem finanční instituce z Wall Street v krizových momentech, kdy řešili, jak odvrátit chaos na finančních trzích. Finkův BlackRock je přitom obrem napříč akciovými a dluhopisovými trhy. Poradenská část firmy pak pomáhala zavádět programy Fedu už během finanční krize v roce 2008.

Znalosti trhu a zkušenosti umožnily Finkovi být u klíčových okamžiků, což mu mohlo umožnit, aby ovlivnil podobu pomoci, která měla obrovské dopady na domácnosti, firmy a na celou americkou ekonomiku. „Jsou tak blízko vládě, jak jen mohou být, přestože nejsou centrální bankou,“ uvedl pro The New York Times William Birdthistle, profesor na Chicago-Kent College of Law. Podle něj mohl BlackRock profitovat z „tuny informací a sekundárních finančních benefitů“.

Být v době krize ve styku s vládou mohlo být výhodné, protože BlackRock vydělává na správě fondů, obvykle od klientů inkasuje poplatek v předem stanovené výši. Čím víc peněz spravuje, tím víc vydělává. V době krize se přitom objem spravovaných prostředků obecně smršťoval.

Mnuchina se listu nepodařilo zastihnout. Fed se vyjádřil, že Powel ani jeho zástupce Randal Quarles si „nevzpomínají, že by jednali o podobě programů s panem Finkem“. Mluvčí BlackRock Brian Beades se vyjádřil, že jsou informační bariéry mezi investičním byznysem firmy a její poradenskou částí. Firma je podle něj hrdá, že byla v pozici, kdy radila Fedu ve zvládnutí prudkého propadu na finančních trzích během vrcholu krize.

BlackRock je aktivní rovněž v České republice, kde pomáhá České národní bance spravovat její devizové rezervy.