Americká centrální banka změní přístup k inflaci, proti růstu cen by se zdráhala zasáhnout

Šéf Fedu Jerome Powell

Šéf Fedu Jerome Powell Zdroj: profimedia

Začalo každoroční celosvětové sympozium centrálních bankéřů, které letos vyvolává mimořádnou pozornost. Šéf Fedu Jerome Powell ohlásil změnu přístupu americké centrální banky k hrozbě inflace, která mimo jiné značí, že úrokové sazby by mohly zůstat nízko ještě dlouhou dobu. Změny označil za „masivní aktualizaci" politiky Fedu. Akciové trhy zareagovaly růstem, Dow Jones index vzrostl o 0,8 procenta procenta. Kurz kryptoměny bitcoin povyskočil o 200 dolarů na 11 500 dolarů za digitální minci, posléze však zisky smazal.

Akce zaměřená na monetární politiku pro nadcházejících desetiletí je letos kvůli koronaviru pouze virtuální v podobě videokonference. Obvykle se koná v americkém Jackson Hole.

Fed by v rámci nové politiky nepovažoval za problém, kdyby růst cen krátkodobě překonal dvouprocentní inflační cíl. Klíčovým ukazatelem by nově bylo zprůměrované tempo zvyšování cen. Powell zdůraznil, že se jím vedená  instituce nebude v zájmu flexibility vázat na konkrétní výpočet průměrné hodnoty.

Podle Powella navíc před krizí způsobenou bojem s koronavirem přestalo platit, že by inflaci hnala nahoru vysoká zaměstnanost.  „Naše revidované prohlášení odráží naše uznání výhod silného trhu práce, zvláště pro mnoho komunit s nízkými a středními příjmy, a toho, že silný trh práce se dá udržet, aniž by způsobil nežádoucí zvýšení inflace," prohlásil Powell. Dodal, že banka si nestanoví přesný cíl pro míru nezaměstnanosti, ale bude vycházet z celkové situace; šéf Fedu je nadále přesvědčen, že cíl dvouprocentní inflace v průběhu času je správný.

„Nepřekvapilo by mě proto, kdyby se úrokové sazby pohybovaly kolem nuly i za pět let,“ sdělil agentuře Bloomberg harvardský profesor Jason Furman.

Akce má i českou stopu. Události se za Českou národní banku zúčastní viceguvernér Marek Mora. „Viceguvernér se coby registrovaný účastník může, ale nemusí zapojit do diskuse po prezentaci odborných studií,“ upřesnila mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Ukazatel inflace v USA dlouhodobě zůstává pod dvouprocentním cílem Fedu. I přesto se ale řada investorů snaží proti růstu cen pojistit nákupem zlata, bitcoinů, nebo dokonce whisky, připomíná Bloomberg.

„Pokud by inflace dosahovala tří procent, těžko se sice můžeme bavit o hyperinflaci, ale vaše jmění by ztratilo polovinu hodnoty za méně než 25 let,“ tvrdí investiční ředitel londýnské společnosti Aviva Investors Nikhil Chandra.

Americká ekonomika je pár měsíců před prezidentskými volbami v hluboké hospodářské krizi a desítky milionů Američanů kvůli současné pandemii přišly o práci. Nový přístup Fedu je uznáním zásadních změn v ekonomice, které začaly ještě před pandemií, a ukazuje, jak banka plánuje vést politiku v prostředí, ve kterém zůstává slabý růst, nízká inflace a nízké úrokové sazby.