Krize může banky stát ještě sto miliard

Centrum Londýna

Centrum Londýna Zdroj: CC BY-SA 2.0: jikatu

Největší americké banky mohou ve snaze urovnat právní spory za předkrizový prodej cenných papírů navázaných na podřadné hypoteční úvěry přijít o více než sto miliard dolarů. Banky by už rády vymazaly takzvanou subprime krizi z paměti, podle odhadů ratingové agentury Standard & Poor’s je ale urovnání sporů s investory a protistranami bude stát ještě 56,5 až 104 miliardy dolarů.

Pokud by náklady skutečně dosáhly horního okraje pásma, které vymezila Standard & Poor’s, ubralo by to dvě třetiny z finančního polštáře, který mají banky na pokuty vyhrazen. Ten se odhaduje na 155 miliard dolarů. Pozitivní zprávou pro banky může být, že sice přijdou o většinu finančního polštáře, ale pokuty neohrozí jejich regulatorní kapitál.

Velké americké banky v posledních čtvrtletích navyšovaly své rezervy na pokuty a finanční vyrovnání právě kvůli nové vlně právních sporů, v nichž se investoři domáhají uhrazení ztrát vzniklých z nákupu cenných papírů zajištěných toxickými hypotékami.

Banky v letech před finanční krizí porcovaly různé hypotéky v řádech desítek miliard dolarů, které následně spojily do heterogenních, lákavě vyhlížejících balíčků nabízených jako cenné papíry s nejvyšším ratingem. Investoři nyní argumentují, že banky při některých emisích těchto balíčků porušily několik pravidel zajišťujících určité upisovací standardy.

JP Morgan tento měsíc podepsala dohodu s investory, v rámci které jim musí uhradit 4,5 miliardy dolarů. V podobném případu požadují poškození investoři od Bank of America 8,5 miliardy dolarů. Pokuty a finanční vyrovnání související s americkou hypoteční krizí se již podepsaly i na ziskovosti zámořských bank. Čistý zisk amerických bank ve třetím čtvrtletí poprvé od jara 2009 meziročně klesl. Americké banky celkem ve třetím kvartále vydělaly 36 miliard dolarů, o 3,9 procenta méně než ve stejném období loni.