Kuponová privatizace: Co se taky mohlo stát s vašimi akciemi

ilustrační foto

ilustrační foto

Představte si, že jste se účastnili kuponové privatizaci před více než dvaceti lety a od té doby jste se na své akcie ani nepodívali. Víte, že ani nejste výjimka? Zkusíme vám popsat, co všechno se s vašimi akciemi mohlo stát. Tentokrát půjde o ty horší varianty, lepší si necháme na příště.

Dobrou zprávou je, že je tady stále pražská burza i RM-Systém, tedy oba organizované trhy, na kterých se předtím obchodovaly všechny akcie z kuponové privatizace. A ta špatná: obchoduje se na nich už jen zlomek akcií. Přesně 35 emisí z původních více než dvou tisíc.

Akcie na burze se postupem času stály nelikvidními, kvůli koncentraci akcií v rukou velkých akcionářů. Obchodovalo se jich čím dál méně, nebyly vytvořeny tržní podmínky pro tvorbu reálného kurzu, až je burzy vyřadily. Mnoho akcií burzy také vyřazovaly z důvodu změny podoby akcií ze zaknihovaných na listinné, jejichž obchodování na burze je technicky nemožné.

Možnosti prodat svoje akcie přímo na burze jsou tak velmi omezené. Neznamená, že jsou neprodejné – ale o tom až jindy.

Středisko cenných papírů už není

Bohužel, modrý papír s výpisem ze Střediska cenných papírů (SCP) vám už nepřijde. Středisko v roce 2010 zaniklo a jeho agendu týkající se evidence zaknihovaných akcií a majetkových účtů jednotlivých majitelů převzal Centrální depozitář cenných papírů (CDCP). Centrální depozitář je podobně jako dříve Středisko cenných papírů jediným subjektem, který vede evidenci všech zaknihovaných cenných papírů vydaných v České republice.

Ke svému majetkovému účtu v centrálním depozitáři se dostanete pouze prostřednictvím některého z jeho účastníků – obchodníků s cennými papíry, který váš účet spravuje. Jenže vy jste si dosud žádného nevybrali, a tak váš účet je veden jako takzvaný nezařazený účet. Jednoduše nebyl zatím zařazen pod obchodníka, prostřednictvím kterého účet obsluhujete.

To vám taky umožňuje využívat pouze omezené množství služeb Centrálního depozitáře. Akcie třeba nemůžete prodat, dokud nebudete mít obchodníka. Co ale můžete – můžete si ověřit, jestli váš bývalý účet existuje – a to přímo on-line a taky si z něj nechat udělat výpis se seznamem akcií, které vlastníte.

Nepříjemným zjištěním je, že za vedení účtu v centrálním depozitáři se platí obdobně jako za vedení účtu v bance (i když to už se dnes v bankách stále častěji neplatí). Výše poplatku závisí na hodnotě akcií, které máte na majetkovém účtu. Pro běžného investora z kuponové privatizace se poplatek blíží nule.

Pokračování článku můžete číst na serveru Peníze.cz