Kyperská krize se stupňuje. Banky omezily výběr z bankomatů

U kyperských bankomatů, které ještě vydávají peníze, se tvoří dlouhé fronty

U kyperských bankomatů, které ještě vydávají peníze, se tvoří dlouhé fronty

Dvě největší banky na Kypru omezily výběr peněz z bankomatů pouze na 100 eur denně (asi 2600 korun). Řekl to podle agentury Reuters kyperský vládní představitel.

Kyperské špičky v Bruselu dál vyjednávají o záchraně země před státním bankrotem a vláda chce zamezit masovému vybírání vkladů. Proto se rozhodla omezit výběr z bankomatů.

V minulých dnech výrazně omezila výběry z bankomatů zejména nejproblematičtější kyperská banka Laiki. Ta ve čtvrtek snížila možnost čerpání hotovosti na 260 eur (asi 6700 korun) denně z původních 700. Od pondělka jsou všechny banky na Kypru kvůli krizi zavřené a lidé se mohou dostat ke svým penězům jen přes bankomaty. Limit bude platit do znovuotevření bank, které se zatím plánuje na úterý.

Noční jednání

V Bruselu večer začala klíčová schůzka ministrů financí euroskupiny o záchranném plánu pro Kypr. Zahájení se posunulo o čtyři hodiny. V nynější krizi nejde jen o Kypr ale o stabilitu celé eurozóny, řekl před zahájením schůzky euroskupiny lucemburský ministr Luc Frieden. Většina ministrů předpokládá, že vyjednávání se protáhne dlouho do noci. Kypr musí sjednat plán do pondělka, jinak Evropská centrální banka (ECB) přestane tamním bankám dodávat hotovost, na které jsou závislé. Středomořská země by měla z vlastních zdrojů shromáždit 5,8 miliardy eur (149 miliard korun), což je ze strany věřitelů podmínka pro následnou desetimiliardovou půjčku.

Hrozba demisí

Kyperský prezident Anastasiadis večer jednal s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem, šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem, ředitelkou MMF Christine Lagardeovou, prezidentem ECB Mariem Draghim a šéfem euroskupiny Jeroenem Dijsselbloemem. Podle kyperských médií prezident pohrozil, že podá demisi, pokud bude MMF trvat na tom, aby kyperská bankovní jednička Bank of Cyprus převzala silně problematickou banku Laiki i s devíti miliardami jejích dluhů vůči Evropské centrální bance.

Komplexní plán záchrany Kypru, který se snaží tamní politici sestavit, mimo jiné předpokládá radikální restrukturalizaci bankovního sektoru a jeho vyčištění od špatných úvěrů. Podle zpravodaje BBC by navrhované kroky mohly snížit velikost předimenzovaného bankovního sektoru o třetinu až polovinu. Podle kyperských médií se jednání zadrhla na požadavku MMF, aby druhou největší banku Laiki, která je nejvíce zatížena „toxickými“ aktivy, převzala větší Bank of Cyprus.