Investoři sypají peníze do lega, u raritních kousků se jim mohou vrátit i dvacetkrát

Výstava Czech Repubrick.

Výstava Czech Repubrick. Zdroj: Hamleys (Facebook)

Výstava Czech Repubrick.
Výstava Czech Repubrick.
Výstava Czech Repubrick.
Výstava Czech Repubrick.
Výstava Czech Repubrick.
6
Fotogalerie

Analytik pracující pro J&T Michal Šnobr investoval do svých milovaných lego kostiček desítky milionů korun. Není sám, vzácné stavebnice totiž mohou po letech dosáhnout násobně vyšších hodnot.

V pražském hračkářství Hamleys je od víkendu nově k vidění obří výstava modelů z lega, na tisíci metrech čtverečních mohou návštěvníci vidět modely českých hradů, zámků i korunovačních klenotů. Za výstavou stojí analytik pracující pro J&T a menšinový akcionář v ČEZu Michal Šnobr, jehož vášní je kromě energetiky právě lego. Vlastní více než deset milionů kostiček. „Už to v zásadě není koníček, už je to skutečná investice, která se pohybuje až v deseti až dvaceti milionech korun,“ řekl Šnobr.

Jednotlivé vystavované modely mají podle Šnobra hodnotu zhruba půl milionu korun. „Dá se říct, že nás jedna kostička stojí v průměru dvě koruny. Běžné množství kostiček na těch modelech je řekněme od 150 tisíc do 300 tisíc,“ uvedl Šnobr, který výstavy pořádal už několikrát v minulosti. Ta v Hamleys by však měla být poprvé permanentní a analytik má ambici modely vystavit i v zahraničí.

Dánská společnost Lego, která je s největším výrobcem hraček na světě, udržuje už po desetiletí princip legendárních kostiček stejný a proto tyto kostky ani po letech neztrácejí hodnotu. Určité limitované edice stavebnic i samotných kostiček se pak stávají sběratelskými kusy. Například nejhodnotnější stavebnicí současnosti je přes deset let starý model lodi Millennium Falcon z Hvězdných válek. Kdysi se tato stavebnice prodávala za zhruba deset tisíc korun, dnes se hodnotí až na dvě stě tisíc korun.

„Lego nikdy neřekne dopředu, kdy bude ta daná stavebnice končit a kolik těch setů vydá,“ říká ředitel pražského Muzea Lega Robert Kvech, podle kterého je velmi náročné odhadnout, do jaké stavebnice investovat.

„Obecně platí, že máte naději, když koupíte nějakou zajímavější krabici a nerozbalíte ji,“ souhlasí Šnobr, podle kterého si prý fanoušci občas kupují dva sety – jednu si postaví, druhou uschovají. Nejvzácnější jsou totiž právě nerozbalené, nepoškozené a nově vypadající krabice.

Kvech ale upozorňuje, že Lego občas vydá reedici vzácných stavebnic, čímž razantně jejich hodnotu sníží.

„Společnost Lego to nic nestojí. Nejdražší na výrobě je forma na výrobu setu, a tu mají stále, takže firma vlastně ušetří. Pro sběratele a investory je to ale špatná zpráva,“ říká Kvech. Lego podle něj nedávno vydalo reedici nejhodnotnějších stavebnic – lodi Millenium Falcon a modelu Tádž Mahal.

Protože Lego nedovoluje zákazníkům kupovat libovolné množství kostiček, uchylují se velkostavitelé jako Šnobr na burzy specializované na kostičky lega. „Kupujeme krabice kostek, ty pak rozebíráme na jednotlivé dílky. Část jich využijeme a část, co nepotřebujeme, se snažíme prodat,“ vysvětluje Šnobr. Na burzách obchodují většinou lidé, kteří mají velké množství kostiček a mají co nabídnout.

Podívejte se na nejdražší sety od Lega: