Lidé nesplácejí stále vyšší sumy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V tuzemském bankovním sektoru dlouhodobě roste průměrná hodnota nesplácených pohledávek. Zatímco před čtyřmi lety nepřekračoval průměrný dluh 100 tisíc korun, dnes je to přes 200 tisíc. „Banky běžně nabízejí i pohledávky v řádu statisíců korun,“ říká Vítězslav Kus ze společnosti Kruk, jež se zabývá pohledávkami.

Růst počtu klientů nezvládajících řádně splácet půjčky pramení z klesající ekonomiky a stoupající nezaměstnanosti. Za vzestupem průměrných hodnot odprodávaných pohledávek stojí také nesplácené konsolidace úvěrů, tedy sloučení více půjček do jedné, obvykle s nižší měsíční splátkou. Tedy produkt, který má pomoct klientům nezvládajícím hradit své závazky. „V odprodávaných portfoliích se objevují častěji závazky z konsolidace půjček, které jsou ze své podstaty často vyšší než standardní spotřebitelské úvěry. Osobně odhaduji meziroční nárůst průměrné pohledávky na 20 až 30 procent,“ říká jednatel inkasní společnosti EOS KSI Vladimír Vachel.

Podle Kuse je celková výše odkupovaných pohledávek na českém a slovenském trhu přibližně 16 miliard korun ročně. Podíl nezajištěných bankovních úvěrů představuje asi 65 procent.

Tradičně platí, že u větších úvěrů – hlavně hypoték – je platební morálka vyšší. Rostoucí riziko u neúčelových úvěrů si uvědomují i banky. Na začátku roku proto zdražily spotřebitelské úvěry, zatímco hypoteční úvěry jsou nejlevnější v historii.
„Pokud srovnáme různé typy spotřebitelských úvěrů versus úvěry na bydlení, jsou kreditní karty stejně jako konsolidace půjček třikrát rizikovější než hypoteční úvěry,“ uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Tuto politiku bank v dubnu potvrdila i statistika České národní banky, podle které byly spotřebitelské úvěry v letošním prvním čtvrtletí nejdražší za posledních deset let. V únoru průměrná RPSN (tedy úroková sazba včetně poplatků) nezajištěných spotřebitelských úvěrů vystoupala na 16,38 procenta. V březnu mírně poklesla na 15,89 procenta. „Klienti, kteří však řádně splácejí své závazky a mají dobrou historii v úvěrových registrech, mohou získat v bance nižší úrokovou sazbu,“ dodává Plocek.

Objem nesplácených bankovních spotřebitelských úvěrů nadále roste. Podíl nesplácených neúčelových spotřebitelských úvěrů se podle údajů ČNB na konci března dostal na 12,5 procenta.

Podle údajů společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, provozovatele bankovního i nebankovního registru dlužníků, dosáhl na konci loňského roku objem nesplácených úvěrů 45,7 miliardy korun. Z této částky se dlouhodobých úvěrů týkalo 16,4 miliardy korun, krátkodobých pak 29,3 miliardy korun.