Lidem hrozí krácení státní podpory na penzi, nezvýšili si připojištění

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Řadě klientů penzijních fondů hrozí, že přijdou o tisíce korun státní podpory k penzijnímu připojištění, protože spoří méně než tři stovky za měsíc. Upozornila na to ČSOB, podle níž 120 tisíc zákazníků její penzijní společnosti ještě nezareagovalo na lednovou změnu pravidel.

Minimální měsíční úložka pro získání příspěvku od státu stoupla z dřívějších 100 korun na trojnásobek. „Klienty jsme o změně pravidel informovali, přesto si řada z nich částku nezvýšila,“ uvedla obchodní ředitelka ČSOB Penzijní společnosti Marcela Suchánková. Podle ní si to zákazníci plně uvědomí až ve chvíli, kdy dostanou roční výpis za letošek.

Každý měsíc tak lidé zbytečně přicházejí minimálně o 90 korun. „Například dnešní třicátník se tak může za 38 let, kdy bude odcházet do důchodu, připravit o víc než 40 tisíc korun státní podpory,“ doplnila Suchánková.

U Penzijní společnosti České pojišťovny si spoří méně než 300 korun zhruba 110 tisíc klientů. Důvodů, proč si částku zatím nezměnili je několik. „Někteří to prostě ještě nestihli udělat, jiní do penzijního připojištění zatím více peněz vkládat nechtějí nebo nemohou,“ vysvětlil pro deník E15 mluvčí firmy Petr Brousil.

Jen loni si příspěvek u společnosti zvedlo kolem 350 tisíc lidí. „Ostatním klientům navýšení nabízíme korespondenční formou i v rámci telemarketingu,“ dodal Brousil.

Pravidla pro vyplácení státního příspěvkuPravidla pro vyplácení státního příspěvku|CSOB Penzijni spolecnostZdroj: ČSOB Penzijní společnost

Státní příspěvek však nelze vyplácet zpětně. „Ministerstvo financí je připisuje vždy čtvrtletně. Takže člověk, který si navýší minimální měsíční částku například od 1. srpna, získá státní příspěvek až za srpen,“ upřesňuje Marcela Suchánková.

Podle ministerstva financí lze jen spekulovat, proč si desítky tisíc lidí měsíční úložku ještě nezměnilo. „Důvodů samozřejmě může být celá řada, například vazba výše příspěvku na určité procento z platu, alokace úspor do jiných produktů nebo nezaregistrování změny podmínek výplaty státního příspěvku,“ řekl serveru E15.cz mluvčí resortu Ondřej Šrámek.

Zároveň poznamenal, že obecně nové podmínky státní podpory III. penzijního pilíře údajně motivují k navýšení příspěvků účastníků.

Penzijní připojištění je velmi oblíbený způsob spoření, využívá jej víc než pět milionů lidí. Průměrný příspěvek účastníka podle statistik MF letos vzrostl na 531 korun z loňských téměř 464 korun. Stoupla i průměrná podpora státu ze 108 Kč na letošních 113 Kč na osobu.

Druhý a třetí pilíř: Boj o klienty začíná! Přehled bitevního pole