Maďarské dlužníky před silným frankem zachránila vláda

Švýcarské franky

Švýcarské franky Zdroj: Marcel Grieder via Flickr (CC BY 2.0)

Budapešť Forintovou konverzí devizových hypotečních úvěrů maďarská vláda zachránila statisíce dlužníků před důsledky prudkého posílení švýcarské měny a předešla panice, která zachvátila Polsko, Rakousko či Chorvatsko. Chvála, která se na Budapešť výjimečně valí, je zasloužená, i když vývoj mohl jen těžko někdo předvídat.

Maďarští devizoví dlužníci mohou klidněji spát ne po jednorázovém „lousknutí prstem“. Vláda se snažila tento problém vyřešit dlouhé měsíce na sebe navazujícími opatřeními. Umožnila jednorázové definitivní splacení dluhů bez poplatků. Poté zavedla takzvanou kurzovou bariéru, v rámci níž pro splácení dluhu stanovila pevné kurzy (euro za 309 forintů, švýcarský frank za 256 forintů). Souběžně s tím dosáhla toho, aby nejvyšší soud označil úvěrové smlouvy za nespravedlivé pro klienty.

Banky byly zahnány do kouta, musely ustoupit a sáhnout do vlastních kapes, protože většina důsledků záchrany devizových dlužníků padla na ně. Musí například vrátit částky, které získaly neoprávněnými úpravami poplatků a „kurzovými hrami“. Na výpočet těchto sum vydala centrální banka složité vzorce a banky mají dvě možnosti: snížit dlužnou sumu nebo splátky.

Od ledna vypočítávají splátky podle zafixovaného kurzu, proto na ně pohyb kurzu franku nemá vliv. Od února přepočítají banky devizové úvěry na forinty. Vzápětí dostanou klienti podrobnou zprávu o těchto transakcích a nejpozději od konce května se automaticky změní smlouvy o hypotékách a klienti budou splácet úvěr v nižších splátkách a definitivně bez zprostředkovatelské devizy, čistě ve forintech.

Švýcarský frank se pohybuje v rozmezí 315–320 forintů, čili úspora dlužníků je výrazná. Národní banka uvedla, že zhruba milion rodin ušetřilo díky opatřením 500 miliard forintů.

Záchrana není pro každého
Prudkého nárůstu splátek jsou ušetření jen dlužníci, kteří si vzali hypotéku na bydlení. Na přibližně 250 tisíc dlužníků se závazky zhruba 300 miliard forintů, kteří si vzali devizový úvěr na auto (162 tisíc) a osobní účely, se úlevy nevztahují a jsou tedy vystaveni výkyvu kurzů. Finanční ústavy jim však vycházejí vstříc, protože nemají zájem na bankrotu klientů. Jsou ochotné změnit jim smluvní podmínky, například prodloužit splátkové období. Banky by jim navíc měly vrátit vybrané poplatky ve výši deset procent. Při růstu franku přibližně o dvacet procent tak tato skupina dlužníků musí počítat s asi desetiprocentním zvýšením splátek.

Názory odjinud: Bankéři pustili frank ze řetězu