Maďarsko se chce vyhnout trestu z Bruselu, zvažuje další zvýšení bankovní daně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Maďarsko usiluje o ukončení vleklého disciplinárního řízení s Evropskou komisí kvůli vysokým rozpočtovým schodkům, které trvá už devět let. Budapešť zmrazí některé vládní výdaje a uvažuje o dalším zvýšení bankovní daně, která je už nyní nejvyšší v Evropě. Pokud Maďarsko deficit nesníží, hrozí mu škrty v unijních dotacích.

Letos vláda zmrazí výdaje ve výši 92,9 miliardy forintů (8,2 miliardy korun), příští rok to bude 80 miliard forintů. Úspory vzniknou především díky odložení plateb na projekty jako je výstavba fotbalového stadionu. Pokud tato opatření nebudou stačit, je Maďarsko připraveno zvýšit bankovní daň a daň z finančních transakcí, uvedl ministr hospodářství Mihály Varga.

EU sleduje maďarský rozpočet od roku 2004, kdy se země stala součástí sedmadvacítky. Pokud by rozpočtový deficit nesnížila, může přijít o část dotací, z nichž pochází 95 procent investic do místní infrastruktury. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom Maďarsko dostali ze síně hanby,“ řekl Varga podle agentury Bloomberg.

Nová opatření mají zajistit, že letošní schodek rozpočtu se veden do evropského tříprocentního limitu hrubého domácího produktu, příští rok by jej měl mírně překročit a dosáhnout 3,3 procenta, uvedl evropský hospodářský komisař Olli Rehn.

Vláda doufá, že navzdory škrtům v investičních výdajích se jí podaří udržet letošní předpokládaný růst ekonomiky 0,7 procenta. Úsporná opatření by se totiž neměla dotknout odvětví důležitých pro hospodářský růst.

Kabinet Viktora Orbána rozpočet dlouhodobě sanuje pomocí kontroverzních opatření jako znárodnění soukromých penzijních fondů a uvalení vysokých daní na energetické a telekomunikační společnosti. Vláda také zavedla nejvyšší bankovní daň v Evropě.