Manažeři investičních fondů syslí hotovost. Kvůli Řecku i Číně

Investor sleduje vývoj na čínských burzách

Investor sleduje vývoj na čínských burzách Zdroj: ctk/AP

Manažeři globálních investičních fondů se pod vlivem řecké krize a kolapsu čínského akciového trhu stahují do bezpečí hotovosti. Podle studie zámořské Bank of America Merrill Lynch tvoří peníze v průměru 5,5 procenta fondového majetku, což je nejvíce od září roku 2008, kdy zkolabovala někdejší bankovní legenda z Wall Street, Lehman Brothers. Poprvé po pěti letech zároveň začali konzervativní manažeři vzývat zlato, prý je podhodnocené.

„Rostoucí averze fondů k riziku představuje varovný signál pro vývoj cen rizikových aktiv ve třetím čtvrtletí,“ uvádí spoluautor analýzy Michael Hartnett. Pokud už manažeři některé z burzovních sázek věří, jsou to vesměs akcie bankovního sektoru, uvádí studie s tím, že váha bank se v akciových portfoliích během letoška podstatně zvýšila.

„Zůstaňte stranou a nesnažte se být mazaní,“ vzkázal v červenci svým klientům manažer britské investiční firmy deVere Tom Elliott. „Pokud jde o akcie, mým favoritem je Evropa, i tak bych na ni ale ve velkém nesázel, to samé platí i pro Japonsko,“ dodává Elliott s tím, že americké akcie utrpí příliš brzkým růstem úrokových sazeb, vzhledem ke globálním rizikům typu Řecka a Číny.

191 fondových manažerů oslovených Bank of America, kteří mají dohromady pod správou 510 miliard dolarů aktiv, zároveň snížilo svůj odhad globálního růstu ekonomiky na devítiměsíční minimum. Největší hrozbou pro světovou ekonomiku jsou prý panické výprodeje akcií v Číně, které se podle expertů přelijí dále do reálné ekonomiky.