Menším a středním firmám se vrací chuť k zadlužování

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Oživení ekonomiky se začíná projevovat na chuti malých a středních podniků půjčovat si a investovat. Shodují se na tom tuzemské banky i poradenské firmy.

Necelá třetina českých firem očekává podle průzkumu poradenské společnosti EY v následujícím půlroce oživení a růst podnikání. „České společnosti, které se v průběhu krize většinou soustředily hlavně na snižování nákladů, si již vytvořily určitou rezervu a začínají opět investovat. V průměru české firmy ale předpokládají růst obratu jen o 1,4 procenta,“ říká Petr Kříž, ředitel českého oddělení fúzí a akvizic EY. Také podle UniCredit Bank je budoucnost malých a středních podniků dobrá. Osm z deseti podniků vnímá své budoucí vyhlídky optimisticky.

Očekávání se odráží i v zájmu malých a středních podniků o bankovní financování. Firmy dnes po dlouhých letech šetření žádají o investiční úvěry a začínají uskutečňovat odložené investiční projekty.

„Nejvíce rostl zájem o investice do dalšího rozvoje firem, objem investičních úvěrů od UniCredit Bank totiž vzrostl přes čtyřicetprocent,“ uvedl Roman Šilha, ředitel pro korporátní klientelu UniCredit Bank v Česku a na Slovensku.

Podle dat UniCreditu si malé a střední podniky v průměru půjčují šest milionů. Tyto firmy nejčastěji investují do rozšíření výroby, nových prostor, akvizic nebo expanze. Chuti firem půjčovat si prospívají také nízké úrokové sazby. „Průměrná úroková sazba z úvěrů nefinančním podnikům nepatrně poklesla na 2,9 procenta, což představuje nejnižší hodnotu v historii měření,“ uvedla ČNB ve svém komentáři minulý měsíc.

Roman Šilha: Chceme být jedničkou v úvěrech firmám

Roman Šilha, ředitel pro korporátní klientelu UniCredit BankRoman Šilha, ředitel pro korporátní klientelu UniCredit Bank|Anna Vackova, E15

Vlna velkých transakcí, jako byl prodej Telefóniky či Net4Gas, skončila a s tím i žně pro banky. Ty nyní budou muset uskutečňovat více menších obchodů. „V segmentu malých a středních podniků nám loni úvěry rostly meziročně o třetinu. To je trend, který chceme ještě lépe uchopit,“ říká Roman Šilha, ředitel pro korporátní klientelu UniCredit Bank.

E15: Jak se vyvíjí úvěry malým a středním podnikům?

Od poloviny loňského roku je vidět zřetelný trend, že se objemy nových úvěrů pro malé a střední firmy dostávají tam, kde byly v letech 2007 až 2008, což je jasný signál o oživení české ekonomiky.

E15: Jde tedy především o malé podniky?

ČNB má rozdělenou statistiku nových firemních úvěrů na úvěry do 7,5 milionu korun, pak do 30 a nad 30 milionů korun. Hlavní růst se odehrává právě ve dvou spodních kategoriích tedy u malých a středních firem. Viděli jsme velmi dobrá čísla za prosinec 2014 a minulý týden byla zveřejněna čísla za leden, která potvrzují tento pozitivní trend.

Vlna poměrně velkých transakcí je bohužel pryč

E15: A jak to vypadá u velkých podniků?

Od roku 2012 proběhla v Česku a na Slovensku vlna poměrně velkých transakcí, na kterých výrazně participovaly všechny lokální banky. Díky těmto transakcím jsme byli schopni poskytnout velké objemy úvěrů, ale ta doba je bohužel pryč. Osobně nevidím v nejbližším horizontu transakce velikosti Telefónica O2, Net4Gas či SPP, kde banky poskytly financování v řádu miliard eur. Proto se chceme ještě více zaměřit na tradiční segment středních a malých firem.

E15: Od ledna máte na starost nejen velké korporace, ale právě i segment středních a malých firem. Dají se zkušenosti z velkých podniků využít u těch malých?

Jsem o tom plně přesvědčen. Chceme náš servis, který poskytujeme největším domácím i zahraničním společnostem, dále posunout a nabídnout i středně velkým a malým firmám. Rozhodně máme na čem stavět. V České republice jsme dlouhodobě hlavní bankou pro mezinárodní firmy a velké korporace s dominantní pozicí v oblasti financování velkých strukturovaných transakcí a komerčních nemovitostí.

E15: Aktuálně jste za Komerční bankou a Českou spořitelnou trojkou na poli firemních úvěrů. Máte nějaké větší ambice?

Ano, netajíme se tím, že máme ambice stát se jedničkou na poli korporátního financování na českém a slovenském trhu. Abychom toho dosáhli, musíme posílit právě v segmentu malých a středních firem. S tím také souvisí i nedávné personální změny, které u nás v bance proběhly.