MF chce výrazně omezit sankce za pozdní splátky úvěrů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministerstvo financí předložilo vládě zákon o úvěr pro spotřebitele, který posiluje postavení spotřebitelů. Ti budou mít možnost splatit dluh kdykoliv a výrazně také omezuje sankce za pozdní splátky úvěrů. Zároveň zákon posiluje odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru.

Podle zákona by úvěr měl věřitel poskytnout jen tomu, kdo jej bude schopen ze svých příjmů řádně splácet. Pokud tuto schopnost poskytovatel neprověří, bude smlouva o úvěru neplatná a spotřebitel nebude muset platit žádný úrok a dokonce dostane již zaplacené úroky zpět. Jistinu splatí podle svých možností.

Při dřívějším splacení dluhu bude mít poskytovatel právo pouze na tzv. účelně vynaložené náklady, které mu v souvislosti s předčasným splacením objektivně vzniknou. V těžkých životních situacích, například při dlouhodobé nemoci, bude předčasné splacení úvěru na bydlení zcela zdarma.

Pětina hypotéky zdarma

Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy bude možno zdarma splatit až pětinu hypotéky. Za to si dnes banky účtují často vysoké poplatky. Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát a tuto informaci muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy. Zákon také lidem dává 14denní lhůtu na rozmyšlenou, po kterou banka nebude smět zhoršit podmínky nabídky hypotéky.

Nová úprava řeší zejména nekalé obchodní praktiky a nízkou odbornost a důvěryhodnost některých distributorů úvěrů, uvedla Jurošková. MF proto zvyšuje nároky na nebankovní subjekty pro jejich podnikání v oblasti úvěrů. Dosud je toto podnikání živností, kterou může vykonávat prakticky kdokoli (nyní více než 60 tisíc osob). Návrh reguluje vstup do odvětví u zprostředkovatelů a nebankovních poskytovatelů úvěrů a klade vyšší nároky na jejich odbornost. Její úroveň bude nyní stejná jak pro bankovní, tak pro nebankovní prodej úvěrů.

Kontrolu těchto firem by místo České obchodní inspekce prováděla Česká národní banka. Ta bude vydávat povolení k činnosti, o které bude muset každá firma zažádat a v případě provinění ho bude ČNB moci odejmout. Zákon nyní ministerstvo poslalo do legislativní rady vlády, na program vlády by se mohl dostat v prosinci. Po jeho schválení Parlamentem by měl vstoupit v účinnost během prvního pololetí 2016. Zákon dává až 24 měsíců na to, aby všechny finanční instituce, které budou chtít půjčovat peníze, mohly od ČNB získat patřičné povolení.

Co dělat, když nemohu splácet úvěr

Možné změny a novela zákona o spotřebitelských úvěrech