Mobilní bankovnictví mění pravidla hry v případě runu na banky, varuje šéfka Citigroup

Šéfka holdingu Citigroup Jane Fraserová

Šéfka holdingu Citigroup Jane Fraserová Zdroj: profimedia.cz

Bankovní kolos Citigroup
2
Fotogalerie

Jako zásadní „gamechanger“ popsala generální ředitelka holdingu Citigroup Jane Fraserová možnosti, které mají zákazníci a spotřebitelé bank v rámci mobilních aplikací. Agentuře Bloomberg sdělila, že jejich schopnost přesunout miliony dolarů pomocí několika kliknutí znamená zásadní změnu v tom, jak budou bankéři a regulační orgány reagovat na riziko runu na banky.

Fraserová to dala do kontextu s nedávným krachem americké banky Silicon Valley Bank, největším od hospodářské krize v roce 2008. „Rychlý zánik Silicon Valley Bank ztížil bankám posuzování a přípravu nabídek na jejich aktiva,“ uvedla Fraserová.

A nezůstalo jen u Silicon Valley Bank. Letos již zkolabovaly čtyři banky včetně tří regionálních amerických věřitelů a švýcarského finančního gigantu Credit Suisse. Pátá v pořadí, americká banka First Republic Bank, balancuje nad propastí. A právě Citigroup byla mezi jedenácti bankami, které First Republic Bank poskytly finanční pomoc ve výši 30 miliard dolarů.

Na toto konto Fraserová doplnila, že Citigroup nemá zájem učinit nabídku na převzetí First Republic Bank.

I přesto že je situace na americkém bankovním trhu značně turbulentní, Fraserová poznamenala, že největší americké banky zůstávají dobře kapitalizované. „Mluvíme o několika bankách. Není to rozšířené napříč  bankovním systémem jako minule. Toto není úvěrová krize. Je to situace, kdy má několik bank nějaké problémy, a je lepší se ujistit, že je umíme utlumit hned v zárodku,“ uvedla šéfka Citigroup.

Kromě amerického bankovního trhu je rušno také v Evropě, kde se banka Credit Suisse snaží vzpamatovat ze série skandálů, které podkopaly důvěru investorů a klientů. Odliv financí klientů ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl na více než 110 miliard švýcarských franků, téměř 2,7 bilionu korun.

Nepříjemnou situaci švýcarská vláda po mnoha těžkostech vyřešila tak, že dojednala historické sloučení dvou největších bankovních domů v zemi – UBS a Credit Suisse, která se dostala do potíží. UBS za svého rivala zaplatí tři miliardy franků, bezmála 73 miliard korun.

Narychlo sjednaný plán má zastavit masivní propad hodnoty akcií a dluhopisů Credit Suisse i evropského bankovního sektoru jako celku, uvedla dříve agentura Bloomberg. Zprávu později potvrdila švýcarská centrální banka. Kolosální transakce mezi odvěkými rivaly výrazně přepíše finanční mapu světa.