Moneta Money Bank koupí od Wüstenrot její stavební spořitelnu a hypoteční banku

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Wüstenrot
Peníze, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Moneta Money Bank plánuje získat Wüstenrot stavební spořitelnu a Wüstenrot hypoteční banku. Oznámila to Moneta Money Bank s tím, že má v tuto chvíli exkluzivitu na jednání o převzetí těchto entit. Smlouvu plánuje banka uzavřít do konce roku.

O tom, že jsou aktivity Wüstenrot v Česku na prodej, informoval deník E15 již dříve. Podle analytiků oslovených deníkem mohli mít o stavební spořitelnu a hypoteční banku této značky zájem mnohé v tuzemsku působící finanční domy. 

Moneta nyní bude usilovat o podpis dohody ještě do konce roku 2019 s uzavřením transakce k termínu 1. dubna 2020. Moneta si, jak uvedl její generální ředitel Tomáš Spurný, od spojení slibuje posílení tržního postavení a potenciál zisku a dividend pro akcionáře. Koupi chce banka podle Spurného financovat z přebytku kapitálu a z volné likvidity.

Před vypořádáním transakce musí Moneta ještě získat souhlas České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Cenu transakce plánuje Moneta zveřejnit po podpisu kupní smlouvy. 

Posílení retailu

Zisk zhruba 400 tisíc klientů Wüstenrot by měl pomoct Monetě navýšit bázi retailových vkladů o 53 miliard korun, pro banku by to znamenalo navýšení objemu o 45 procent. Souběžně s tím se Monetě zvýší hypoteční portfolio a podíl na trhu hypotečních úvěrů. 

„Věříme, že tato akvizice zapadá do naší dlouhodobé strategie růstu v retailovém bankovnictví,“ uvedl Spurný.

Podle ředitele finanční skupiny Wüstenrot není překvapením, že se jeho firma stala zajímavým akvizičním cílem pro konkurenci kvůli jejím dobrým finančním výsledkům. 

Prodej Wüstenrotu podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala zapadá do trendu, kdy se z Česka stahují zahraniční vlastníci bank, zejména z Německa. "Zapadá to i do obrázku strategie Moneta Bank, která je přesvědčena, že potřebuje větší velikost a podíl na trhu. Po krachu jednání s Air Bank a Home Credit se po trhu porozhlédli znovu," uvedl Dohnal.

Společnost z německého mateřského koncernu Wüstenrot & Württembergische AG působí v Česku od 90. let. Bilanční suma obou prodávaných společností Wüstenrot je ve výši zhruba třech miliard eur. Čistý zisk firmy stoupl loni meziročně o jedno procento na 420 milionů korun. 

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky z dřívějšího GE Money Bank se změnilo v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Podle počtu klientů je čtvrtou největší bankou v zemi.