Na dovolenou s kartou, nebo hotovostí?

V loňském roce Češi uskutečnili v zahraničí pomocí karty transakce v objemu přes 35 miliard korun

V loňském roce Češi uskutečnili v zahraničí pomocí karty transakce v objemu přes 35 miliard korun Zdroj: profimedia.cz

Češi si zvykají platit na dovolené kartou. Loni uskutečnili v zahraničí pomocí karty transakce v objemu přes 35 miliard korun. Platba u obchodníka v zahraničí je podobně jako v Česku pro klienty většiny bank zdarma. Banka vám strhne ekvivalent částky zaplacené v cizí měně z účtu v korunách podle kurzu, který je aktuální v den odečtení z účtu – nikoli tedy ve chvíli, kdy platíte nebo vybíráte z bankomatu.

Pokud si chcete částku po návratu zkontrolovat, vězte, že každá banka má kurz jiný, musíte tedy počítat s kurzem konkrétní banky a ne například ČNB.

Pokud ale platíte v měně, kterou vaše banka nemá v kurzovním lístku, pak je postup komplikovanější. Kurz přepočítá některá z karetních asociací, například Visa či MasterCard, na eura či dolary a z nich pak vaše banka přepočítává na koruny. Toto vás nemine, pokud míříte třeba do Chorvatska.

Stejně jako u nás však ne všechna letoviska a obchody mají terminály pro platbu kartou. Pak vám nezbude nic jiného než hledat nejbližší bankomat a pozor na to, banky si za výběr většinou účtují poplatek a často i nějaké procento z částky, kterou jste vybrali. Nevýhodou však je, že mají stanovenu minimální částku, kterou za výběr dáte tak jako tak.

Pokud to tedy jde, používejte v zahraničí k platbě kartu. Když totiž v cizině použijete kartu, banka přepočítá měnu ve výhodnějším kurzu než směnárna. Používá totiž kurz devizový, nejčastěji „deviza prodej“, nebo „deviza střed“. Můžete tak ušetřit. Pokud ale obchod nebudí důvěru, raději vytáhněte hotovost.

I v zahraničí platí zásady, které předchází možnosti krádeže karty či jiného zneužití. O svoji kartu nemusíte přijít úplně, a přesto vás při kontrole zůstatku na účtě může potkat nepříjemné překvapení. Stačí, aby někdo odpozoroval váš PIN. Rozšiřujícím se rizikem jsou zařízení na skimming na bankomatech.

Ještě před odjezdem na dovolenou si na internetu vyhledejte, kde budete mít v místě svého pobytu nejbližší bankomat, a napište si číslo telefonní linky, na kterou zavolat o blokaci v případě ztráty či krádeže karty. Vyplatí se také vzít si na dovolenou více karet: v některých zemích přijímají karty pouze určité karetní asociace. Širší možnosti plateb jsou s embosovanou kartou – s vytlačenými údaji – než s elektronickou.

Hotovost můžete dostat také v obchodech, které nabízejí takzvaný cashback. Zaplatíte nákup kartou a přitom si řeknete o další peníze v hotovosti. Výhodou je, že v tomto případě neplatíte poplatky, které by vás při výběru z bankomatu neminuly.

Bojíte-li se zneužití údajů z karty, můžete také alespoň po dobu dovolené a nějakou dobu po ní zablokovat platby přes internet. Pokud by se někomu podařilo opsat vaše údaje, nebudou mu k ničemu. Dobré je také mít limit výběru z bankomatu, zloději dokážou být ohromně rychlí, a než stihnete kartu zablokovat, vyberou vám ji. Pokud budete mít výběr omezený, nepřijdete o všechno, co jste na kartě měli. Dobré je také mít s sebou kartu k účtu, na němž máte omezené prostředky, nikoli k vašemu běžnému účtu, na který vám chodí výplaty a všechny další příjmy. I v případě krádeže se tak nestane, že byste přišli o veškeré úspory.