Na porcování Sberbank dohlédne státní zástupce. Má posílit frustrované věřitele

Ostavská pobočka Sberbank

Ostavská pobočka Sberbank Zdroj: ČTK/Ramík Drahoslav

Stát hodlá pohlídat, aby se úpadek Sberbank nezasekl v patové situaci, ve které by v důsledku tratila většina věřitelů. Ti zatím marně čekají na své peníze poté, co společnost LitFin v prosinci vyjádřila nesouhlas s postupem výplaty navrhovaným insolvenční správkyní Jiřinou Lužovou. V závěru prosince tak do insolvenčního řízení padlé banky vstoupilo Městské státní zastupitelství v Praze. Bezprostředních příčin vstupu zastupitelství do řízení může být více, od prověření věřitelských aktivit po postup insolvenční správkyně. 

„Zdejší státní zastupitelství do insolvenčního řízení vstoupilo z důvodu ochrany veřejného zájmu. Konkrétně pak byl zohledněn rozsah insolvenčního řízení, počet přihlášených věřitelů či výše závazků dlužníka,“ sdělil e15 mluvčí úřadu Aleš Cimbala.

Státní zastupitelství může obecně vstoupit do insolvence firmy, pokud soudu prokáže reálné riziko poškození některého z účastníků řízení. „Kroky zastupitelství mohou směřovat například k tomu, aby žádný z účastníků insolvenčního řízení nebyl nespravedlivě poškozen nebo nedovoleně zvýhodněn,“ vysvětluje odborník na insolvenční právo Michal Žižlavský.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!