Největším bankám dochází dech, nedokážou udržet pod kontrolou náklady

Budovy České spořitelny v Praze

Budovy České spořitelny v Praze Zdroj: siebert martin/euro

Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka loni vydělaly necelých 41 miliard korun, což je meziročně o tři procenta méně než před rokem. Celý bankovní sektor ale vykázal zisk o pět procent vyšší – téměř 66 miliard korun.

„Splnili jsme naše cíle pro rok 2015 v prostředí, kde pozitivní vliv solidního růstu vyvažovaly extrémně nízké úrokové sazby a intenzivní konkurence,“ obhajoval výsledky Albert Le Dirac’h, ředitel Komerční banky, které zisk klesl o 1,5 procenta. Podstatně lepší hospodaření hlásí bankovní čtyřka a pětka – UniCredit a Raiffeisenbank. Ty reportovaly meziroční nárůst zisků o 15, respektive o 24 procent.

Všechny banky si unisono chválí zvýšený zájem o úvěry. U domácností především po hypotékách a úvěrech na bydlení. Díky nízkým úrokům loni banky podle ministerstva pro místní rozvoj poskytly hypotéky za 184 miliard korun. To bylo o 29 procent více než v roce 2014. „V průběhu loňského roku se tuzemská ekonomika vyvíjela velmi dobře a ve zdravém prostředí proto stoupala i poptávka po bankovních produktech,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Igor Vida.

Velká bankovní trojka ale navzdory vyšším prodejům neudržela pod kontrolou náklady. ČSOB vzrostly o pět procent, Komerční bance o 2,9 procenta a České spořitelně o 1,9 procenta. Podle bank může za vyšší náklady přibývající regulace a investice do IT.

Navzdory růstu poskytovaných úvěrů napříč bankovním trhem klesají finančním domům náklady na nesplácené úvěry. „Nečekáme zhoršení kvality úvěrového portfolila, což je klíčový ukazatel,“ uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows. České domácnosti mají nejmenší problémy s nesplácením úvěrů od roku 2009. Podíl nesplácených firemních úvěrů se loni snížil o pětinu.

Číňané stále nepožádali centrální banku o schválení vstupu do J&T