Očima expertů: Nová zdanění investic. Prospějou někomu?

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Prodloužení časového testu, (ne)zrušení daně z dividend a úprava zdanění investičních fondů. Jak se na navrhované změny dívá ekonom Lukáš Kovanda, investor Jaroslav Šura, analytik Jaroslav Brychta a další osobnosti ze světa financí?

Nejen zástupci investičních fondů, ale i menší obchodníci s cennými papíry a pravidelní investoři se zlobí, že jim stát neustále komplikuje život. A jak to vypadá, je v podstatě jedno, kdo zrovna říká Stát jsem já. Direkty v podobě nejrůznějších zdanění a ochranných (?) opatření totiž hrozí stejně zprava jako zleva. Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek se před lety rozhodl prodloužit takzvaný časový test, tedy lhůtu, po které můžete prodat nakoupené cenné papíry, aniž byste z vydělaných peněz museli platit daň z příjmů. Investor, který chce této výhody využít, si tak místo dosavadních šesti měsíců bude muset počkat celé tři roky. Určitou satisfakcí pak mělo být, že se u cenných papírů zruší daň z dividendy, což naopak investoři s radostí přivítali. Když už začínali s těmito změnami všichni počítat, přišel „prezident dolních deseti milionů“, které prý „dividendy většinou nepobírají“, s vyjádřením, že zrušení daně z dividend je „poslední Kalouskův tunel“, kterému by se mělo zabránit zákonným opatřením.

Premiér v demisi Jiří Rusnok ale – pro mnohé překvapivě – se Zemanem nesouhlasí a k podobnému kroku se prý nechystá. Daň z dividend a podílů na zisku totiž podle něj v České republice platí především malí akcionáři a podílníci firem, velké korporace se jí umí vyhnout. Zákonné opatření prý naopak Rusnok využije pro úpravu zdanění investičních fondů. Nelíbí se mu totiž, že by fond platil na dani z příjmů jen pět procent a podílníci ze svých zisků dokonce nic. Dá se předpokládat, že levicový Senát premiérovi vyjde vstříc a navrhovaná zákonná opatření by schválil, stejně tak se dá předpokládat, že prezident Zeman by je podepsal.

Jak se na zásahy státu do oblasti finančních trhů dívají oslovení odborníci? Co si myslí o těch aktuálních – prodloužení časového testu, dani z dividend a úpravě zdanění investičních fondů?

Lukáš Kovanda, ekonom a žurnalista Asi to v diskuzi k anketě schytám, ale zrovna v poslední době notně přetřásané změny v oblasti finančních trhů, které přichystalo Kalouskovo ministerstvo, považuji v celkové perspektivě za kladné. Prodloužení časového testu není jednoznačně negativní záležitost. Zejména proto, že je Kalouskovi úředníci navrhli doprovodit legislativním návrhem na zrušení daně z dividend. Jelikož je daň z dividend de facto druhým zdaněním zisku, považuji její zrušení za jednoznačně správný tah.

Bohužel nyní bude tento návrh torpédován socialisty v Senátu – ve spojení s vždy želatinově pružným Janem Fischerem. Přeje si to totiž Miloš Zeman, jenž zrušení daně z dividend v evidentně již předvolebním výroku nazval „posledním Kalouskovým tunelem“. Občas mě některý Zemanův bonmot pobaví, neb mám pocit, že se trefuje do černého. Tento ale míří zcela a úplně vedle a Zeman jím nechtěně zesměšňuje jen sám sebe.

Jaroslav Šura, investor a podnikatel Čím víc zásahů, regulací, dotací, tím hůř pro daný sektor a ekonomiku. Politikům nestačí, že zmršili telekomunikační a energetický sektor (to bude divení, proč energetické firmy nebudou investovat do nových zdrojů a raději budou pálit uhlí), teď svoje špinavé pracičky natahují k finančním trhům. Dividendu že pobírají bohatí? Tak zrušme burzu, tam proletariát také ani nepáchne… Prezidentovi by měl nějaký poradce sdělit, že velcí investoři mají zdanění dividend „vyřešené“ a že jeho populismus se týká většinou drobných investorů. A že kapitál je velmi mobilní a umí se rychle přesunout tam, kde je méně regulací, zdanění a více právní jistoty.

Další názory si můžete přečíst na webu Peníze.cz.