Odbory po celém světě oslabují, důsledkem jsou nižší mzdy, tvrdí studie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael

I přes růst ekonomiky platy v mnohých odvětvích stagnují. Důvodem přitom nemusí být nedostatek financí, ale také horší postavení zaměstnanců. V odborech je jich totiž stále méně, což potvrzuje i studie Economic Policy Institute. Důsledkem je pak rostoucí nerovnost mezi lidmi.

Americké ekonomice se v některých ukazatelích daří výborně. Například v růstu HDP nebo v míře nezaměstnanosti, ne vše je ale tak skvělé. Například růst platů. Za posledních 40 let většině Američanů mzdy nerostou tak rychle jako manažerům.

Zatímco mezi lety 2016 až 2017 platy u běžných zaměstnanců v Americe vzrostly o 0,3 procenta, šéfové firem si polepšili ve stejném období v průměru o 17,6 procenta, uvedla ve své studii organizace Economic Policy Institute.

Odměna pro ředitele firmy byla podle těchto dat 312krát vyšší než plat běžného zaměstnance. Ve srovnání s obdobím před 50 lety došlo k velkému nárůstu. V roce 1965 to totiž bylo jen 25krát více.

Odbory jako hybatel

Jedním z významných faktorů nárůstu mezery mezi platy je i úpadek vlivu odborových hnutí.

Odbory byly ve Spojených státech nejsilnější v šedesátých letech 20. století a pomáhaly snižovat mezeru mezi platy řadových zaměstnanců i odměny pro vedoucí pracovníky.


Celý text čtěte na serveru Peak >>>