Pád evropských dluhopisů přiživili robotičtí brokeři

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Nedávný skokový propad cen evropských dluhopisů do značné míry způsobily automatické obchodní systémy hedgeových fondů. Ty obchodují s podstatně větším objemem kapitálu než Evropská centrální banka, a proto zcela eliminovaly efekt pravidelných nákupů dluhopisů evropských vlád ECB. Hovoří o tom zpráva britské Royal Bank of Scotland (RBS), podle jejíchž dat poslaly ceny evropských dluhopisů k zemi výprodeje robotických brokerů, kteří zkoušeli udat bondy za více než sto miliard eur.

Prodeje fondů, které finanční branže archaicky označuje termínem CTA (commodity trading advisor – poradci pro komoditní obchody), tak podle zprávy banky zcela převážily nad nákupy ECB, která v rámci programu kvantitativního uvolňování každý měsíc utratí za bondy 60 miliard eur.

Pád výnosů do záporného pásma způsobil mírné ochlazení dluhopisového trhu, když snížil poptávku některých tradičních zájemců o bondy z řad penzijních a investičních fondů. Automatické systémy hedgeových fondů pak tento jev vyhodnotily jako obrat trendu a začaly živelně prodávat, čímž významně urychlily pád cen a růst výnosů.

„Fondy CTA jsou ostatními investory poněkud přehlíženy, ve skutečnosti jsou to však ti největší hráči na dluhopisových trzích a mají sílu trh kdykoli přesměrovat,“ uvádí analytik RBS Clement Mary-Dauphin.

Německé vládní desetileté dluhopisy

Jen od poloviny dubna podle něho prodaly fondy CTA německé desetileté dluhopisy za 100 miliard eur. Tím obrátily situaci, dosavadní převis poptávky nad nabídkou bondů změnily v opak a stlačily ceny dluhopisů. Jen během uplynulého měsíce tak zmíněný papír ztratil na hodnotě kolem šesti procent a výnos bondu se zvýšil na dvanáctinásobek.

Fondy CTA investují do termínových kontraktů napříč celou škálou investičních aktiv, včetně akcií, komodit, dluhopisů a měn. Podle dat společnosti Lyxor Asset Management, která jejich investice dlouhodobě sleduje, vydělávaly tyto fondy v předvečer propadu dluhopisových trhů díky neustálému zhodnocování bondů kolem devíti procent, a to jen od začátku letošního roku. „V případě mírné změny trendu tyto fondy obvykle výrazně přeskupí své pozice,“ dodává analytik JP Morgan Chase Nikolaos Panigirtzoglou.

Vladan Gallistl: Varovný signál pro centrální bankéře