„Padouch“ Fuld se vrací. Exšéf Lehman Brothers má nový byznys

Pod přísahou. Už v říjnu 2008 Fuld vypovídal před výborem Sněmovny reprezentantů pro dohled a vládní
reformy. Jednal jsem řádně na základě informací, které jsem měl, uvedl tehdy

Pod přísahou. Už v říjnu 2008 Fuld vypovídal před výborem Sněmovny reprezentantů pro dohled a vládní reformy. Jednal jsem řádně na základě informací, které jsem měl, uvedl tehdy Zdroj: Profimedia.cz

Někdejší šéf zkrachovalé banky Lehman Brothers Richard Fuld se po letech odmlky vrací do velkého byznysu. Sedm let poté, co se jeden z největších finančních domů na Wall Street s Fuldem u kormidla zhroutil pod lavinou špatných hypoték, rozjíždí finančník nový podnik opět s napojením na reality.

Jeho firma Matrix Advisors získala letos na jaře makléřskou licenci a svým klientům hodlá radit také při realitních investicích. Muž, kterému finanční svět stále nepřišel na jméno, už kolem sebe stihl soustředit i další známá jména z řad zneuznaných bankéřů a byznysmenů.

Vedle Howarda Schusslera, bývalého správce aktiv v realitní investiční společnosti Kimco, našel ve Fuldově projektu útočiště i někdejší finančník Goldman Sachs John Yanchek. Podle listu USA Today, který čerpá z regulatorního hlášení firmy, Fuldův tým doplňují bývalé kádry z vedení potápějící se banky Lehman Brothers, pánové Ernest Green a David Karlin. „Nabízíme služby v oblasti realitních transakcí, včetně vyhledávání investičních příležitostí,“ uvádí mimo jiné strohá webová stránka Matrix Advisors.

Fuld se v minulém týdnu objevil poprvé od pádu banky na veřejnosti v rámci newyorské konference MicroCap věnované spekulativním investicím do začínajících firem. „Nebyla to moje chyba. Na počátku krize Lehman Brothers stál tlak americké vlády na poskytování hypoték v kombinaci s prostředím snadno dostupných úvěrů,“ vzkázal Fuld nevraživé veřejnosti.

Fuld stál na samém počátku krize
Úpadek banky Lehman Brothers ohlášený v září 2008 byl největším bankrotem americké firmy v historii a prakticky odstartoval globální finanční krizi. Fuld působil ve vedení banky od roku 2000, podle tehdejších odhadů si za osmileté působení v křesle šéfa mohl vydělat až půl miliardy dolarů.
Pád Lehman Brothers byl předmětem vyšetřování americké Komise pro cenné papíry, která jej v roce 2012 po třech letech uzavřela s tím, že o podvodech v bance neexistují důkazy.
Americkým Kongresem byl Fuld po bankrotu banky označen za „padoucha“ a smutného maskota finančních a platových excesů na předkrizové Wall Street.