Paradox: nízké sazby vlnu akvizic nespustily

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Rekordně nízké sazby, které přinesla vleklá hospodářská krize, nijak nepomohly trhu prodejů a slučování firem. Společnosti se totiž raději levně refinancují a vyplácejí vyšší dividendy, než aby se vrhaly do fúzí a akvizic. Slabý trh fúzí a akvizic v prostředí nízkých úrokových sazeb je historickým paradoxem. V minulosti vždy levný kapitál nastartoval akviziční trh. Vyplývá to ze studie společnosti S&P Capital IQ.

Podíl úvěrů určených na financování fúzí a akvizic na celkových korporátních úvěrech spadl letos na 25 procent. Ještě v roce 2006 přitom 60 procent objemu firemních úvěrů mířilo na financování akviziční činnosti. „Teoreticky bychom měli nyní prožívat boom trhu fúzí a akvizic,“ uvedl ke studii Robert Polenberg ze společnosti S&P Capital IQ.

„Obecně bychom si mysleli, že čím budou investoři ochotnější riskovat na kapitálových trzích, tím vyšší bude i akviziční aktivita firem,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Gregg Feinsten z investiční banky Houlihan Lokey. „Akciové trhy se ale díky uměle nízkým sazbám a levným penězům staly natolik atraktivní, že trh fúzí a akvizic naprosto převálcovaly,“ dodal Feinsten.

Nízké sazby také pomohly společnostem v potížích získat levnější financování. Před několika lety si půjčovaly za osm až deset procent ročně, nyní si zvládnou půjčit za pět procent a jejich majitelé je nemusí prodávat pod cenou.

V minulém roce se například americká farmaceutická společnost Warner Chilcott snažila prodat sama sebe, ale nepodařilo se jí s nikým dohodnout. Nakonec získala na dluhopisovém trhu 600 milionů dolarů, které použila ke zpětnému odkupu a výplatě mimořádné dividendy.

Také největší investoři společnosti Dell, která je nyní předmětem boje o nadvládu mezi zakladatelem Michaelem Dellem a investorem Carlem Icahnem, navrhují, aby technologická společnost raději vydala dluhopisy. Získané prostředky by pak použila k odkupu akcií a výplatě mimořádné dividendy namísto kompletního odkupu firmy a jejího stažení z burzy.