Penzijní spoření Evropanům vynáší méně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Images Money, Flickr.com (CC BY 2.0)

Spuštění kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky (ECB) udělalo prozatím tlustou čáru za ziskovou érou evropských penzijních fondů. Ty ve velkém nakupují dluhopisy kontinentálních vlád, jejichž ceny v posledních měsících vystoupaly na rekordní úrovně. Investice do drahých bondů se staly hrozbou pro klienty, jejichž penzijní spoření ponese o poznání nižší výnos než dosud. Ve jménu zisků tak důchodové fondy zvažují sázky na výnosnější investice.

„Penzijní fondy po celé Evropě se kvůli zdeformovanému trhu s dluhopisy, za což nesou vinu centrální banky, budou muset přeorientovat na rizikovější dluhopisy, pokud budou chtít dosáhnout alespoň kladné nuly. To je potenciálně nebezpečné, neboť investoři do nich investují právě proto, že hledají konzervativní investice,“ uvádí Jan Traxler, analytik Finez Investment Management.

Nejvíce ohrožené ztrátami jsou země s vysokým podílem rizikových státních dluhopisů v majetku penzijních fondů. Podle studie poradenské firmy Mercer drží nejvyšší podíl vládních dluhopisů, asi polovinu všech aktiv, penzijní fondy ve Španělsku. Rozhodující část těchto papírů vydala vláda v Madridu. Právě španělské dluhopisy přitom loni podražily o více než 16 procent, nové příspěvky účastníků penzijního spoření jsou tak momentálně investovány nejdráže ve španělské historii.

Více než třetinu majetku ve státních bondech měly ke konci loňského roku i Irsko, Švédsko, Dánsko či Nizozemsko. Naopak nejméně sází na státní bondy správci penzí v Británii, Švýcarsku a Finsku, kde jejich podíl na celkovém majetku fondů dosahuje maximálně čtvrtiny a investice zde ve větší míře směřují do firemních dluhopisů a akcií. Následovat je mohou nyní i další země, výnosy státních bondů totiž klesly pod nulu.

„To poslední, co si správci penzijních fondů nyní přejí, jsou bondy se záporným výnosem,“ uvádí Patrick Liedtke z investičního fondu Black Rock. V případě dluhopisů s pětiletou splatností přitom tento měsíc klesl výnos do záporu v případě hned několika evropských zemí.

Jaroslav Bukovský: Jak nespořit na důchod