Penzijním fondům ubylo za rok více než 170 tisíc střadatelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Tesar

U penzijních společností spořilo na konci minulého roku 4,87 milionu účastníků, což bylo o 172 tisíc méně než na konci roku 2013. Počet klientů v transformovaných fondech klesl o 312 tisíc na 4,56 milionu, ve fondech účastnických naopak stoupl o 138 tisíc na 229 tisíc.

„I ve čtvrtém čtvrtletí 2014 pokračoval pokles účastníků ve třetím pilíři, mezikvartálně ubylo téměř 45 tisíc účastníků. Na vině je především vysoká regulace distribuce třetího pilíře, kdy prodejci nejsou dostatečně motivování produkt prodávat,“ uvedl prezident Asociace penzijních společností ČR Vladimír Bezděk.

Z vývoje počtu účastníků je tak patrný pokračující pokles počtu účastníků penzijního připojištění v transformovaných fondech, které jsou uzavřeny a nové účastníky již nepřijímají. Nárůst účastníků v nových typech fondů, zejména účastnických v doplňkovém penzijním spoření, zatím nestačil vyrovnat celkový úbytek. Další přírůstek účastníků nelze očekávat ani v důchodových fondech, které z rozhodnutí vlády směřují ke zrušení. Vzhledem k neperspektivní budoucnosti produktu počet účastníků v těchto fondech takzvaného druhého pilíře v roce 2014 stagnoval na úrovni 83 tisíc.

Penzijní společnosti koncem roku spravovaly ve svých fondech peníze účastníků za celkem 318,6 miliardy korun (z toho v transformovaných fondech 312,1 miliardy korun, v účastnických fondech 4,8 miliardy a v důchodových fondech 1,7 miliardy korun). Proti konci roku 2013 vzrostl celkový objem spravovaných prostředků o 36,3 miliardy, tedy o 12,8 procenta.

Výnosy mají převýsit inflaci

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo ke svému penzijnímu připojištění nebo doplňkovému penzijnímu spoření 953 tisíc účastníků, tedy pětina z celkového počtu. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 735 korun měsíčně a na doplňkové penzijní spoření 859 korun měsíčně.

Skladbu majetku v transformovaných fondech tvořily z 88,9 procenta dluhopisy, 8,5 procenta bylo umístěno na peněžním trhu, 1,5 procenta v akciích a podílových listech, v ostatních investicích bylo 1,1 procenta.

Celkový kumulovaný zisk fondů penzijních společností dosáhl loni 4,415 miliardy korun, když 99 procent zisku zatím vytvořily vzhledem k poměru objemu spravovaného majetku transformované fondy. Výsledky hospodaření dosažené v roce 2014 v zásadě předpokládají, že fondy penzijních společností svými výnosy převýší inflaci. Ta činila loni 0,4 procenta.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno přes 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.