Pivovary Lobkowicz vyrazily na námluvy do Kofoly

Pivo Lobkowicz

Pivo Lobkowicz Zdroj: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Více než třímilionový balík akcií Pivovarů Lobkowicz, který se vlastníci rozhodli na poslední chvíli neprodat při květnové primární emisi, zřejmě přece jen změní majitele. Podle zdrojů deníku E15 vyjednávají pivovarníci s fondy, které stojí za premiantem českého nápojového trhu, Kofolou. Ta by tím udělala svůj první krok na poli alkoholických nápojů. Ve hře jsou akcie v aktuální burzovní hodnotě kolem 550 milionů korun neboli takřka třetinový podíl ve firmě.

„Spekulaci nemůžeme potvrdit ani vyvrátit. Majoritní vlastníci zvažovali více možností odprodeje svých podílů a jednali s různými stranami včetně Kofoly. Nicméně společnost prozatím nemá důvod o jednáních informovat,“ uvedla mluvčí Pivovarů Lobkowicz Renata Melíšková. „V primární emisi neprodali vlastníci zdaleka takový objem, s jakým počítali,“ soudí analytik Jiří Šimara z Cyrrusu. „Snaha o další prodej je tak logická. Vzhledem k velmi slabé likviditě titulu na burze dává přímý prodej strategickému investorovi největší smysl.“

Sjednaná cena se podle Šimary odrazí i v kurzu akcií Lobkowicz na burze. Podíl by měl skončit u investorů sdružených ve fondu Enterprise Investors, kteří v Kofole má 43procentní podíl. Většinový vlastník, řecký klan Samarasů, zájem o Lobkowicz odmítl. „O koupi podílu nejednáme,“ vzkázal Samaras pro deník E15. Kofolu, jejíž akcie se obchodují na polské burze, nicméně váže mlčenlivost o dosud neuzavřených jednáních.

Při jarní IPO plánoval pivovar udat na burze až přes šest milionů akcií, nakonec se jich neprodala ani polovina, když se stávající akcionáři neočekávaně rozhodli si své podíly ponechat. Kofola je známa svou ofenzivní akviziční politikou, naposledy uvízl v hledáčku firmy slovinský výrobce minerálek Radenska. Pivovarské IPO vyneslo v květnu firmě jen kolem čtyř set miliónů korun, původní plány přitom kalkulovaly až s trojnásobkem.