Platit kartou v zahraničí se proti hotovosti prodraží

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Navzdory proklamacím bank o výhodách placení kartou se před cestou do zahraničí vyplatí zajít do směnárny. Ačkoli platby kartou, a dnes u řady bank také výběry z bankomatů, jsou v zahraničí bez poplatků, banky na klientech stále vydělávají kvůli pro klienty méně výhodnému kurzu.

Z porovnání nabídky pražských směnáren a kurzovních lístků velkých bank vyplývá, že při nákupu nejžádanějších valut ve směnárně se dá významně ušetřit. Nejvíce při nákupu amerického dolaru, britská libry či eura.

Při nákupu tisíce eur ve směnárně se dá proti placení kartou či výběru ze zahraničních bankomatů ušetřit 570 korun, u tisíce amerických dolarů je to dokonce úspora 660 korun. To je proto, že směnárny mají díky zahraničním turistům dostatečný příliv těchto měn a musejí se jich opět zbavit.

Naopak se platba kartou vyplatí například v Chorvatsku. Složitější tam ale může být kartou skutečně zaplatit. Kurz chorvatské kuny, který nabízejí tuzemské banky, je srovnatelný, občas dokonce výhodnější než kurz, který nabízejí tuzemské směnárny.
Důvodem je, že směnárny od zahraničních turistů příliš kun nevykoupí a nemohou na ně nabídnout zajímavý kurz. Stejná situace je u maďarského forintu. Což jsou u českých turistů vcelku poptávané měny, ale směnárny od turistů z těchto zemí nevykoupí dostatek valut.

Naopak neoddiskutovatelnou výhodou platebních karet je relativní ochrana finančních prostředků v případě jejího odcizení. Jako hlavní výhodu to často zmiňují také banky. „Na rozdíl od karty si totiž hotovost pro případ krádeže či ztráty nepojistíte,“ říká Jana Opršalová, výkonná manažerka útvaru Platební komfort a služby ČSOB.