Podílové fondy v říjnu: zajímavé výnosy skepsi navzdory

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

V říjnu by si z aktuálního ekonomického dění vybral opravdu každý. Vždyť k mání byla řecká komedie v podání odmítnutí zahraniční finanční pomoci, italská tragédie v podání stahujících se mračen nad dluhovými problémy 3. největší evropské ekonomiky a fraška v podání zasedání vládních přestavitelů na summitu Evropské unie či neutichající taškařice o podobu rozpočtových škrtů v USA.

Když k tomu přidáte postupné zpomalování čínské ekonomiky, řekli byste, že v takových podmínkách se nedá vydělat. Ale dá!

Akciové podílové fondy, štafetu přebírá Brazílie

Tedy za předpokladu že nemáte zainvestováno v podílových fondech zaměřených právě na akciové trhy jihovýchodní Evropy, jako je například WIOF Eastern Mediterranean Performance, investorům do tohoto fondu se hodnota jejich investic postupně snižuje již několik měsíců, v říjnu činily tyto ztráty dalších -4,16 %.

Naopak největší důvod k radosti měli v říjnu investoři do podílových fondů zaměřených na nerostné suroviny, akciové indexy Latinské Ameriky a Koreji. Nejvýkonnějším podílovým fondem vůbec byl v říjnu Franklin Natural Resources, ten v říjnu zhodnotil majetek svých podílníků o téměř 22 %, i druhý nejvýkonnější podílový fond pak pochází ze „stáje“ investiční společnosti Franklin Templeton, Templeton Korea, jež si za stejné období připsal zhodnocení 19,51 % %. Bronz pak patří CS EF Brazil B společnosti Credit Suisse s výnosem 19 %.

Brazílii a Latinské Americe se v říjnu opravdu dařilo, znát je to i na výkonnostech akciových podílových fondů investujících do zdejších akcií jako jsou Parvest Equity Brazil (18,60 %), Amundi Funds Equity Latin America (17,95 %), ING (L) Invest Latin America (17,48 %) a Templeton Latin America (16,93 %).

podílové fondypodílové fondy

Dluhopisové podílové fondy – stále v křeči

Vybrat v době, kdy si s dluhy a dluhopisy neví rady ani politici, správný dluhopisový podílový fond je opravdu umění. Stále zřetelnější je však trend odklonu investorů od dluhopisů rozvinutých států k dluhopisům rozvíjejících se zemí. Dluhopisy těchto zemí mohou investorům nabídnout zajímavější výnos, možnost měnového zhodnocení a v souvislosti se zlepšujícími se fundamenty jejich emitentů také klesá s nimi spojené riziko.

Není tedy divu, že byl v říjnu nejvýkonnějším dluhopisovým fondem právě ten investující do dluhopisů rozvíjejících se trhů, a to BNP Paribas Bond Best Selection World Emerging, který svým investorům v minulém měsíci připsal výnos 9,03 %, podobně tomu bylo i u Bond World Emerging, rovněž od BNP Paribas, ten v říjnu vykázal zhodnocení 7,52 %. Mezi dluhopisovými fondy se však v říjnu dalo i prodělat, nejvýraznější ztráty zaznamenaly KBC Bonds Income Fund (-6,28 %), ESPA Bond Dollar (-5,14 %) a KBC Renta Czechrenta (-3,89 %).

podílové fondypodílové fondy

České korunové fondy peněžního trhu – na trůnu tentokrát Sporoinvest

Z českých korunových fondů peněžního trhu v říjnu vykázal největší zhodnocení majetku ISČS Sporoinvest (0,20 %). Pokles kurzu podílového fondu v této skupině fondů zaznamenaly pouze IKS Peněžní trh PLUS (-0,03 %) a KB Peněžní trh (-0,02 %).

Nenechte si ujít příspěvky z blogu Marka Mobia