Pojišťovny: Život stojí až pětkrát více než před 20 lety

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Průměrná pojistná částka na riziko smrti se v Česku postupně zvyšuje. Například u Allianz se za posledních dvacet let téměř zpětinásobila. Zatímco v roce 1994 činila 70 tisíc korun, nyní překračuje 302 tisíc korun. Nárůst zaznamenaly i další pojišťovny, například u Kooperativy se průměrná částka pohybuje kolem 200 tisíc korun.

„Průměrná pojistná částka je relativně nízká,“řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Před dvaceti lety to však podle něho byla ani ne poloviční částka. Stále se tedy postupně mírně zvyšuje. „Výraznější nárůst ale evidujeme až v posledních letech,“ dodal.

Lidé proti minulosti obecně více vnímají pravdivost rčení, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, a v rámci své pojistné ochrany pečlivěji a lépe kryjí možná životní rizika jako jsou smrt, invalidita či závažná onemocnění, doplnil mluvčí Generali Jiří Cívka. Svou roli v tom podle něj jistě hraje zvyšující se životní standard a například také hypotéky, které byly před dvaceti lety teprve v plenkách.

Nejčastější pojistka: riziková zdravotní

Allianz eviduje za svoji více než 21letou historii téměř milion smluv o životním pojištění. Nejčastěji je zastoupeno právě rizikové životní pojištění, které je důležité hlavně pro živitele rodiny, na kterém stojí rozpočet a také pro ty, kteří jsou zatíženi hypotékami či úvěry. Rizika i pojistné částky by měly být v pojištění nastaveny tak, aby pomohly předejít kritické finanční situaci v rodině v případě úmrtí jejího živitele.

Zájemce o pojištění by měl za prvé počítat s tím, že potřebuje zaopatřit rodinu, tedy partnera a děti. Takže částky za vdovský nebo vdovecký, případně také sirotčí důchod, pokud má nezaopatřené děti, odečte od stávajícího příjmu a tento rozdíl by měl pokrýt pojištěním. Ideálně by to mělo být po dobu, než nejmladšímu dítěti bude nejméně 18, ale raději 25 let.

Nezapomenout na další fixní náklady

K tomu je třeba přičíst druhou částku, na hypotéky, úvěry a další závazky, které pravidelně platí. A počítat by měl klient s tím, aby rodina měla alespoň jeden roční plat na pokrytí jednorázových nákladů spojených s úmrtím, tedy výdaje na notáře, pohřeb, ale třeba i na úhrady prací, jež by zemřelý člen rodiny normálně zastal sám. „Když se tyto tři sumy sečtou, vyjde optimální pojistná částka,“ uvedl vedoucí produktových inovací Allianz Martin Podávka.

Pojistnou částku dostane rodina, tedy pozůstalí, nebo jiná oprávněná osoba v případě úmrtí pojištěného z jakékoliv příčiny. Zatímco v roce 1994 byla průměrná částka 70 tisíc korun, o deset let později překročila hranici 200 tisíc korun. V následujících letech nastal pokles průměrných pojistných částek, který byl způsoben jednak nastupující finanční krizí, ale také stoupajícím vlivem investičního pojištění proti kapitálovému. V něm si klienti volili v hlavním krytí nižší pojistné částky pro případ smrti a soustředili se mnohem více na investice, upozornila Jana Leissová z oddělení produktových a klientských analýz Allianz.

Životní pojištění: Nejvážnější rizika podceňujeme

Na co si dát pozor při změně zdravotní pojišťovny