Polovina Čechoslováků žije z ruky do úst. Půjčí si ale spíše Čech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Polovina Čechů a Slováků žije takřka z ruky do úst. Nedokáží totiž ze svých měsíčních příjmů ušetřit ani tři tisícovky korun. Hovoří o tom průzkum banky UniCredit Bank mezi československými střádaly. Celá čtvrtina lidí z obou zemí je na tom ještě hůře a před výplatou jim na kontě nezbydou ani dva tisíce korun. I tak ovšem platí, že půjčit si jde nakonec spíše Čech než Slovák.

Téměř polovina českých a 40 procent slovenských domácností vyjde podle průzkumu UniCredit Bank s financemi tak akorát, aniž by se respondenti museli omezovat nebo naopak příliš peníze rozhazovali. Lépe hodnotí svojí situaci především lidé s vyšším vzděláním. Pozitivně tak svou finanční situaci hodnotí až 85 procent vysokoškolsky vzdělaných Čechů a 70 procent Slováků.

„Překvapivým zjištěním je fakt, že lidé bez půjček a finančních závazků neušetří o mnoho víc, než ti, co splácí například spotřebitelský úvěr, hypotéku nebo jinou půjčku. Lidé, kteří již půjčku splácí, mají často vybudovanou jistou míru finanční disciplíny. Proto dokážou v konečném důsledku ušetřit měsíčně téměř stejně jako ti, co žádný úvěr nesplácí,“ vysvětluje Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Průměrná výše závazků českých a slovenských domácností
Typ úvěru Češi Slováci
Hypoteční úvěr 1 000 000 Kč 28 000 EUR
Spotřebitelský úvěr 220 000 Kč 4 300 EUR
Jiný typ půjčky 77 000 Kč 2 000 EUR

Podle průzkumu nicméně téměř každý čtvrtý Čech a dokonce více než třetina Slováků, kteří splácejí úvěr, nemá přesný přehled o tom, kolik dluží. Průměrný Čech, který má v současné době půjčené peníze na úvěr, má přitom na spotřebitelském úvěru půjčeno přibližně 220 tisíc korun, Slovák 4 300 eur (zhruba 120 tisíc korun). U hypotéky je to až 1 milion korun (28 000 eur na Slovensku). Někteří lidé si také půjčují od rodiny a známých a to v průměru 77 tisíc korun, respektive 2000 eur (55 tisíc korun).

„Splácení úvěru má ale při plánování finančních výdajů v českých a slovenských domácnostech nejvyšší prioritu u šesti z deseti lidí, co jakoukoliv půjčku splácí. Na druhé straně ale až třetina lidí přiznává, že se již alespoň jednou se splátkou úvěru opozdili. Navíc opakovaný problém se splácením úvěru připustilo 9 procent Čechů a 11 procent Slováků,“ dodává Plocek.