Poplatky za účty klesly, banky je přesunuly na akcie

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Velká bankovní pětka loni dále zvedla poplatkovou laťku. Dohromady vybraly největší domácí finanční domy na poplatcích a provizích 29 miliard korun, tedy zhruba o 200 milionů více než v roce 2013. Obrovský poplatkový koláč se však loni krájel jinak než v minulých letech. Některým z bank přitekly stamiliony navíc, jinde příjmy prudce propadly. Rozhodla schopnost bank nahradit slábnoucí tradiční zdroje poplatků novým byznysem.

„Nižší poplatkový výnos z platebních transakcí, za vedení účtů a z úvěrů byl kompenzován vyššími příjmy z obchodování s cennými papíry, a to především díky rapidnímu zvýšení aktiv v podílových fondech,“ píše se ve výsledkové zprávě České spořitelny. Ta loni brala z tuzemských bank nejvíce, na poplatcích a provizích inkasovala 10,5 miliardy korun, tedy o 600 milionů méně než v roce 2013.

Poplatky z fondového investování pomáhaly i ČSOB. Ta loni vybrala šest miliard korun, tedy takřka o půlmiliardu více než o rok dříve. „Hlavními příčinami růstu byly zejména vyšší poplatky v segmentu drobných klientů, významná část z nich plynula ze správy fondů,“ uvádí Pavla Hávová z ČSOB. Největší poplatkový skok předvedla banka UniCredit, u které nechali klienti loni 3,6 miliardy korun, tedy o čtvrtinu více než v roce 2013.

O pět procent méně se naopak vybralo v Komerční bance, dokonce desetiprocentní propad poplatkových příjmů proti předloňsku pocítila Raiffeisenbank. „Za poklesem příjmů je jednak menší obchodní aktivita firem, jednak silnější konkurenční boj mezi bankami,“ řekl mluvčí rakouské banky Tomáš Kofroň.

Banky klienty tlačí do investování

Letos banky svému poplatkovému byznysu aktivně pomáhají. Rozhodly se přimět klienty k přesměrování vkladů ze spořicích účtů do podílových fondů. Lidé by tak přišli o garantovaný úrok a zároveň by podstupovali podstatně vyšší riziko plynoucí z nevypočitatelných pohybů na finančních trzích. Nástrojem, který má klienty dotlačit „na místo,“ je pokles sazeb na spořicích účtech. Největší banky tento krok už udělaly anebo se k němu podle informací deníku E15 chystají.

Česká spořitelna včera oznámila snížení sazeb na spořicích účtech od června, a to ze současných 0,7 procenta na 0,4 procenta. Jedním dechem banka uvedla, že od dubna do června dotčeným účastníkům spoření nebude účtovat vstupní poplatky do svých otevřených podílových fondů. „Vklady nevydělávají,“ uvádí zpráva České spořitelny. Ta není v obratu úrokové politiky vůči klientům zdaleka sama.

Tradiční investice už netáhnou

Už letos v lednu snížila sazby ze spořicích účtů ČSOB, a to v průměru na 0,45 procenta. Od února snižovala sazby i Raiffeisenbank a podobný krok zvažuje i Komerční banka. „Úpravu úrokových sazeb na spořicích účtech v dohledné době nevylučujeme,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Důvodem poklesu úrokových sazeb z depozit je podle expertů i snižující se objem ziskových příležitostí pro banky a klesající výnosy z tradičních bankovních investic. „V okamžiku extrémně nízkého výnosu investic, jako jsou české státní dluhopisy, není dlouhodobě udržitelné, aby banky nabízely atraktivní výnosy z klientských vkladů,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.