Portoriko nutí banky vyložit karty

Banky s vazbami na Portoriko začínají zkoumat potenciální dopad bankrotu karibského ostrova anebo snížení jeho ratingu na své hospodaření. Portoriko, které je teritoriem Spojených států, nevydává vládní, ale municipální dluhopisy. Jeho aktuální dluh činí přibližně 70 miliard dolarů.

Karibský ostrov se potýká s finančními obtížemi již několik měsíců. Ty poslaly ceny portorických obligací na rekordní minima, zatímco výnosy dosáhly nových maxim. Portorický dluhopis se splatností deset let aktuálně nese téměř devět procent ročně. Tři největší ratingové agentury hodnotí Portoriko pouhý jeden stupeň nad úrovní „odpad“.

Na ostrově působí několik globálních bank. Nejaktivnějšími upisovateli portorických bondů jsou americká Citigroup a švýcarská UBS. Ty už veřejně promluvily o možných dopadech neschopnosti Portorika splácet dluhy na vlastní bilance bank. Portorické dluhopisy jsou na americkém trhu municipálních bondů v objemu 3,7 bilionu dolarů ročně velmi oblíbené. Nevztahují se na ně federální, státní ani místní daně.

Citigroup, která na ostrově podniká již téměř sto let, pro deník Financial Times uvedla, že její expozice vůči ostrovním bondům je zvládnutelná vzhledem k velikosti celé banky a navíc pojištěná.

Švýcarská UBS na konci minulého týdne uvedla, že proti portorickým dluhopisům půjčila 1,7 miliardy dolarů. Řada bank může mít problémy, protože přijímají portorické obligace jako kolaterál, tedy zástavu za úvěry. Na konci září měl podle UBS přijatý portorický kolaterál hodnotu 3,2 miliardy dolarů. S padající cenou dluhopisů a rostoucími výnosy je pro banky stále složitější kolaterál v případě potřeby prodat. „Nejhorší možná situace je, že by se portorické bondy staly naprosto bezcennými, to bychom tu měli 1,7 miliardy dolarů nezajištěných půjček. Tahle varianta je ale velmi nepravděpodobná,“ myslí si finanční ředitel UBS John Dalby.