Poskytovatel mikropůjček Ferratum dostal bankovní licenci. Chce být lídrem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Cílem Ferratum Bank, která od minulého týdne působí v Česku jako banka na základě maltské bankovní licence, je stát se do tří let lídrem mezi on-line mobilními bankami v Česku. Zaměřit se hodlá vedle mikropůjček i na spotřebitelské úvěry a financování nákupů v e-shopech. Ferratum působí v Česku sedm let jako nebankovní poskytovatel mikropůjček.

„Naše strategie je založena na ovládání účtu a všech finančních transakcí pomocí mobilního telefonu. V Česku budeme naše služby zavádět postupně. Kompletní bankovní nabídka by měla být klientům k dispozici v příštím roce,“ uvedla Gabriela Sikorová z Ferratum Bank.

Kompletní bankovní služby online nabízí v Česku například Zuno Bank. Dále pak jde o Air Bank nebo Equa Bank, ty ovšem mají v České republice i kamenné pobočky.

Není typickou bankou

Segment rychlopůjček je pak podle hypoteční a úvěrové specialistky tuzemské poradenské společnosti Partners Lucie Drásalová spíše doménou nebankovních společností. „Etablované banky a vlastně i ty novější poskytují standardní spotřebitelské úvěry. Ferratum Bank také není zcela typickou bankou působící na českém trhu, je totiž registrovaná na Maltě a nemá licenci ČNB,“ uvedla.

Mikropůjčky na tuzemském trhu poskytuje například i lotyšská firma Crediton. Ta působí rovněž na Slovensku, v Gruzii, Lotyšsku a Polsku. Mikropůjčky také poskytuje firma Kredito24, kterou vlastní německá firma Kreditech. Ta nabízí půjčky přes internetový server zaimo.cz. Nabídku v tomto segmentu finančního trhu má od loňska i Home Credit prostřednictvím společnosti Click Credit.

Za hranicí lichvy

V případě mikropůjček Drásalová upozornila, že poplatky u půjček poskytovaných firmou Ferratum jsou velmi vysoké, až za hranicí lichvy. „V případě půjčky 10 tisíc korun na 45 dní činí poplatek strašných 4800 korun. To si dnes neúčtuji ani banky za milionové hypotéky. RPSN (Roční procentuální sazba nákladů) v tomto vzorovém případě je 2304 procent. Jsem názoru, že půjčky tohoto typu s takovouto nákladovostí by se v rámci českého finančního trhu vůbec vyskytovat neměly,“ řekla.

Finanční instituce většinou mikropůjčky v řádu maximálně několika desítek tisíc korun odůvodňují tím, že jejich cílem je finančně překlenout nějaké krátké a slabé místo u žadatelů. Maltská skupina Ferratum Group začala poskytovat mobilní mikropůjčky v roce 2005. Nyní působí ve 20 zemích a zaměstnává více než 300 finančních poradců. Ferratum Bank je dceřinou společností Ferratum Group, která získala bankovní licenci od Malta Financial Services Authority. Na českém finančním trhu působilo ke konci června 45 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.

S Home Creditem začne v Číně bojovat konkurence