Poslední bašta levných půjček? Úvěry ze stavebka lámou rekordy, spořitelny těží z vlastních peněz

Stavební spořitelny poskytly letos do konce listopadu úvěry za zhruba 103 miliard korun

Stavební spořitelny poskytly letos do konce listopadu úvěry za zhruba 103 miliard korun Zdroj: Profimedia.cz

Stavební spořitelny poskytly letos do konce listopadu úvěry za zhruba 103 miliard korun. To je v meziročním srovnání nárůst o 68 procent. Vyplývá to z údajů od všech pěti stavebních spořitelen v Česku. Objem úvěrů je tak již od konce září rekordní, a to i ve srovnání s celoročními výsledky. Dosud nejvíce, zhruba 75 miliard korun úvěrů, poskytly stavební spořitelny za celý rok v roce 2008.

Zároveň ale stavební spořitelny zaznamenaly dvouprocentní pokles zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření, kterých letos ke konci listopadu uzavřely zhruba 443 tisíc. Zároveň o 145 miliard korun na 345 miliard stoupla meziročně celková cílová částka u nově uzavřených smluv. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení.

"I bez posledního měsíce je jasné, že letošní rok bude rekordní. Stavební spořitelny v České republice dosud nikdy v historii neposkytly úvěry v hodnotě vyšší než 80 miliard korun. A nyní jsme se přehoupli přes magickou stovku a můžeme na konci roku pomýšlet na překonání 110 miliard korun," řekl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

V době rostoucích úrokových sazeb může podle něj stavební spoření těžit i nadále ze svého principu a úvěry poskytovat za nízké úrokové sazby, které si klienti nasmlouvali ve výhodnějším období. "Celkově však s růstem sazeb očekáváme určité ochlazení zájmu. Příští rok tak nebude přímo rekordním, ale stále by se měl řadit mezi nejlepší v historii stavebního spoření u nás," odhadl.

Za celý loňský rok spořitelny poskytly podle ročenky Asociace českých stavebních spořitelen úvěry za 65,4 miliardy korun, meziročně o 37 procent více. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky loni klesl o pět procent na zhruba 520 tisíc.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.