Potvrzeno. Zátěžovými testy ECB neprošlo 25 evropských bank

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Adrian Petty, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

V hloubkové prověrce zdraví předních evropských bankovních skupin neuspělo 25 bank v eurozóně. Na konci loňského roku jim chyběl kapitál v celkové výši 25 miliard eur. Oznámila to dnes Evropská centrální banka (ECB), která dosud nejrozsáhlejší kontrolu dohromady 130 předních bankovních skupin v eurozóně prováděla.

Všechny velké evropské bankovní skupiny testy prošly, včetně velkých vlastníků některých bank působících v Česku. Nedostatky se nejvíce soustřeďovaly u bankovních domů v Itálii, Řecku a na Kypru.

ECB zakládala svá hodnocení na stavu bankovních rozvah ke konci roku 2013. Při takzvané kontrole kvality aktiv zjišťovala, zda si prověřované banky nechaly stranou dost kvalitního kapitálu. Druhým pilířem hodnocení byly takzvané zátěžové testy. Při nich se zkoumalo, jak by rozvahy bank ustály případné finanční šoky. ECB v tomto případě spolupracovala s Evropským bankovním úřadem (EBA), který prověřoval kondici 123 bank, včetně několika finančních domů ze zemí mimo měnovou unii.

Dvanáct bank dorovnalo 15 miliard eur

Dvanáct z 25 bank, které testy neprošly, si podle ECB od konce loňského roku chybějící kapitál - dohromady 15 miliard eur - obstaraly. Zbývajících 13 bankovních domů musí zvýšit kapitálové rezervy proti případným ztrátám dohromady o deset miliard eur.

Těchto 13 bank podle agentury AP zahrnuje řeckou Eurobank a National Bank of Greece (NBG), kyperskou Hellenic Bank of Cyprus, italské firmy Monte dei Paschi di Siena, Banca Carige, Banca Popolare di Milano a Banco Popolare di Vicenza, francouzsko-belgickou Dexia, rakouskou Österreichische Volksbank Verbund, irskou permanent TSB, portugalskou Banco Comercial Portugues a slovinské banky Nova Ljubljanska Banka a Nova Kreditna Bank Maribor.

Seznam bank, které neuspěly v hloubkové prověrce zdraví ECB
Eurobank
Monte dei Paschi di Siena (Itálie)
National Bank of Greece (Řecko)
Banca Carige (Itálie)
Cooperative Central Bank (Kypr)
Banco Comercial Portuguęs (Portugalsko)
Bank of Cyprus (Kypr)
Oesterreichischer Volksbanken-Verbund (Rakousko)
permanent tsb (Irsko)
Veneto Banca (Itálie)
Banco Popolare (Itálie)
Banca Popolare di Milano (Itálie)
Banca Popolare di Vicenza (Itálie)
Piraeus Bank (Řecko)
Credito Valtellinese (Itálie)
Dexia (Belgie)
Banca Popolare di Sondrio (Itálie)
Hellenic Bank (Řecko)
Münchener Hypothekenbank (Německo)
AXA Bank Europe (Belgie)
C.R.H. - Caisse de Refinancement de l’Habitat (Francie)
Banca Popolare dell'Emilia Romagna (Itálie)
Noba Ljubljanska banka (Slovinsko)
Liberbank (Španělsko)
Nova Kreditna Banka Maribor (Slovinsko)

Největší kapitálovou díru - 2,1 miliardy eur - musí zalepit třetí největší italská banka a zároveň nejstarší banka na světě, Monte dei Paschi di Siena. Většině ostatních bank chyběl kapitál o částkách nepřesahujících miliardu eur. V některých případech to bylo méně než 200 milionů eur. Nyní budou mít tyto banky dva týdny na to, aby sdělily, jak si hodlají chybějící prostředky obstarat.

Prověřovanými finančními domy byly mimo jiné mateřské firmy některých bank působících v Česku. Rakouská Erste Group, vlastník České spořitelny, testy ECB prošla, stejně tak jako belgická skupina KBC, majitel ČSOB, či rakouská Raiffeisen Zentralbank Österreich, sdělily firmy v prohlášení.

V Německu neúspěch zaznamenala pouze Münchener Hypothekenbank. Ta již ale kapitál podle německé centrální banky a regulátora Bafin v průběhu roku posílila, a zaznamenané kapitálové mezery se jí tudíž podařilo odstranit. V Belgii neuspěla i AXA Bank Europe, což je belgická bankovní odnož francouzské pojišťovnické skupiny AXA. Podle belgické centrální banky ale nebude potřebovat další opatření na zvýšení kapitálu. Požadavky kontrolorů ECB splnily všechny francouzské banky s výjimkou vydavatele krytých dluhopisů Caisse de Refinancement de l'Habitat, který již podnikl kroky, aby svou rozvahu posílil.

Další recesi by banky nezvládly

Podle výsledků EBA v jeho zátěžových testech neuspělo 24 bank, které byly příliš slabé, aby vydržely případnou tři roky trvající recesi. Všechny neúspěšné bankovní domy se nachází v eurozóně. Je mezi nimi devět italských bank, tři řecké a tři kyperské banky.

Cílem testů bylo posílit bankovní systém tak, aby banky mohly poskytovat více úvěrů firmám. To by mělo podpořit stagnující ekonomiku eurozóny, kterou trápí právě neochota bank půjčovat peníze s dostupným úrokem a nízký zájem firem o půjčky.

Viceprezident ECB Vítor Constancio v prohlášení poznamenal, že kontrola kvality aktiv byla „dost přísná“. Výsledky podle něj zaručují, že ekonomickému oživování nebudou do budoucna překážet omezení na straně nabídky úvěrů.

Ekonomové: Banky by po testech měly dát více peněz do ekonomiky
Výsledky zátěžových testů evropských bank, které dnes zveřejnila Evropská centrální banka (ECB), jsou pozitivní zprávou pro trhy. Banky by nyní měly poslat do ekonomiky více peněz, soudí čeští ekonomové.
„Myslím si, že je to dobrá zpráva pro trhy a ekonomiku vůbec. Celosvětová ekonomika na to netrpělivě čekala, protože negativní překvapení by mohla opět šlápnout na brzdu,“ prohlásil v České televizi generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka, podle nějž jde o zprávu roku.
Také europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Luděk Niedermayer soudí, že výsledky přinesou uklidnění. „Doufejme, že banky budou ochotny víc do ekonomiky půjčovat, protože to nám trochu chybí,“ podotkl Niedermayer.
Ekonom Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií FSV UK v pořadu upozornil, že zátěžové testy definitivně neodstranily všechny chmury. „Ve chvíli, kdy se situace začne zhoršovat, hlavně na jižním křídle, tak banky a jejich pozice se může ještě dále prohloubit,“ zdůraznil Mejstřík s tím, že zejména italská ekonomika by v takovém případě měla velké problémy.

Jaroslav Bukovský: Umřít se zdravým srdcem