Pozitivní předpověď: Atraktivní evropský mix investory v klidu nenechá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Region rozvíjející se Evropy bude podle expertů i v příštím roce pro investory hodně přitažlivý. „Ano, i zde najdeme země, jejichž ekonomika klesá, státy, kde se úrokové sazby blíží nule a výnosy státních dluhopisů jsou na historických minimech, ale celkově nabízí východní Evropa, a především její akciové trhy, atraktivní investiční příležitosti,” tvrdí regionální výhled společnosti Pioneer Investments Austria (PI).

„Kromě klasické rostoucí populace, sílící střední třídy, prudkého ekonomického rozvoje nebo výrazných investic do infrastruktury, zejména v Rusku a Turecku, regionální Evropa přináší investorům poměrně unikátní mix relativně stabilní politické situace, například v Polsku, či atraktivní expozice vůči komoditním trhům, kde hraje prim Rusko,” míní manažer PI Petr Zajíc.

Podle jeho slov se nedá opomenout ani výrazná výhoda propojení s nejstabilnější evropskou ekonomikou – Německem, což platí především pro Českou republiku, Maďarsko, zčásti i Polsko – a především předpoklad velice atraktivního ocenění.

Na začátku hrozí houpačka

„Počátek roku může být trochu rozkolísaný, zejména díky problémům s řešením fiskálního útesu. Investoři budou také určitě pozorně sledovat známky oživení ekonomického růstu, hlavně díky skutečnosti, že letošní výkonnost akciových trhů byla dána spíš politickými rozhodnutími, ať už při řešení problémů v eurozóně nebo při dalších kolech kvantitativního uvolňování. Potenciál rozvíjející se Evropy vnímáme jako velice atraktivní právě díky němu,” přidává argumenty manažer PI Martin Exel.

Česká republika a Maďarsko budou podle výhledu PI velice citlivě reagovat na zprávy z německého průmyslu. Polsko může být přechodně nepříznivě ovlivněno zpomalením ekonomického růstu, ale dlouhodobě se stává velice silnou a nadstandardně nezávislou ekonomikou.

Dobrý výhled pro Rusko a Turecko

Dalšími faktory, které by měly přispět k dobré výkonnosti regionu, a zejména Ruska, jsou dle prognózy také rostoucí výplaty dividend, přechod na mezinárodní účetní standardy či úpravy obchodních a hlavně vypořádávacích systémů cenných papírů. Turecko by pak mělo těžit z razantního poklesu inflace, který otevírá další prostor pro snižování úrokových sazeb, a tedy i pro růst úvěrů, a také ze zvyšování ratingu na investiční stupeň.

„Ale i na dluhopisových trzích v regionu vidíme, a to přes extrémně dobrou výkonnost v roce 2012, poměrně zajímavý potenciál. Především proto, že stále platí základní ekonomické podmínky pro dobrou výkonnost této třídy aktiv: inflace klesá, růst HDP je z dlouhodobého pohledu spíše podprůměrný a centrální banky stále snižují úrokové sazby,” pokračuje analýza PI.

Výhled pro české dluhopisové trhy je podle předpovědi v regionu nejopatrnější, neboť: „výnosy českých státních dluhopisů razantně klesly a základní úroková sazba je efektivně nulová.” Eurové dluhopisy, které emituje zejména Slovensko, ale také Česká republika a Polsko, by měly být stabilní.