Předčasné volby by vládě zabránily v úpravě daní pro rozpočet

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Rychlé předčasné volby do sněmovny by zřejmě zabránily koaliční vládě v prosazení chystaných daňových úprav a omezení valorizace důchodů, kterými chce udržet schodek státního rozpočtu v požadovaných parametrech. Stejný osud by čekal i další připravované vládní normy.

Koalici by se zřejmě nepodařilo dokončit ani schvalování církevních restitucí, které už sněmovně předložila. Nejistý by byl osud další stovky zákonů, které už jsou v různých fázích projednávání ve sněmovně, například zákona o zpřísnění postihu exekutorů. Přijaty by mohly být spíše jen normy, které by měly podporu ČSSD, která ovládá Senát. Sněmovna by po rozpuštění už nemohla případná senátní veta či úpravy ani potvrdit, ani přehlasovat.

Chystané zvýšení daně z přidané hodnoty a omezení valorizace penzí by podle propočtů ekonomů měly přinést do rozpočtu zhruba 27 miliard korun; vláda potřebuje příští rok ušetřit 42,4 miliardy korun. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nicméně předpokládá, že by se i nové vládě podařilo připravit a prosadit zákony, které by byly pro schválení rozpočtu třeba. Sobotka ale vidí cestu ve zrušení individuálního penzijního spoření z důchodové reformy a v obnovení daňové progrese.

Ze zákonů už projednávaných sněmovnou hrozí krach například dlouho odkládané ústavní novele, která má rozšířit pravomoci NKÚ například na kontrolu krajských a obecních firem. Na schválení čeká také nový zákon o podpoře kinematografie, který má změnit pravidla financování českého filmu, nebo novela o zpřísnění podmínek pro exekutory.