Přibývá domácností, které už nestačí platit ani hypotéky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

Bydlí ve Středočeském nebo Moravskoslezském kraji a ještě před krizí si vzali hypotéku. Pro finanční domy to byli důvěryhodní zákazníci. V průběhu krize a následné recese však o své zaměstnání – mnohdy navázané na regionální metropoli – přišli a začali mít problémy se splácením. Tak vypadají typičtí klienti, jejichž případy se teď zaobírají inkasní společnosti.

„V poslední době stále častěji řešíme nesplácení hypoték u domácností, které v době uzavření smlouvy byly bonitními klienty a příjmy patřily minimálně ke střední třídě,“ tvrdí Vratislav Kopačka ze společnosti M. B. A. Finance, která se správou pohledávek zabývá.

Nejde tak o případy známé ze Španělska či USA, kde banky půjčovaly na bydlení lidem, kteří nebyli schopni hypotéku dlouhodobě splácet. Příčina spočívá ve snižování reálných příjmů obyvatelstva. „Portfolia českých bank jsou dlouhodobě vysoce kvalitní a banky si stále pečlivě prověřují, komu hypotéku poskytnou,“ vysvětluje Vítězslav Kus, obchodní ředitel firmy Kruk International, která se zaměřuje na správu pohledávek.

Společnost M. B. A. Finance uvedla, že nesplácené hypotéky ze Středočeského kraje tvoří více než patnáctiprocentní podíl jejího hypotečního portfolia. Nelichotivé prvenství patří Středočechům také v databázi Kruk International. „Vývoj počtu nesplácených hypoték nám tu mírně a stabilně roste, nikoli však skokově,“ upřesnil Kus.

Podobný vývoj potvrdil také jednatel inkasní agentury EOS KSI Vladimír Vachel. „Z našich zkušeností vyplývá značná souvislost s mírou nezaměstnanosti. Regiony s vysokou nezaměstnaností, jako je Moravskoslezský či Ústecký kraj, vykazují vyšší míru nesplácených hypoték.“ Podle Vachela je ale například v Praze nebo právě ve středočeském regionu o něco lepší situace. Hodnota tamních nemovitostí totiž dramatický neklesla, takže po zpeněžení vynášejí věřitelům více.

Za rostoucím počtem problémových hypoték lze vystopovat jednak absolutní růst poskytnutých úvěrů, jednak fakt, že hypotéka je produkt, který dlužníci hradí nejdéle. Jejich potíže se obvykle projeví, až když mají skutečně hluboké finanční potíže.

Viktor Dokučajev: V Rusku dohledáme pět procent dlužníků