RBS a Lloyds – dva různě těžké balvany

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Elliott Brown

Kontrast mezi dvěma zestátněnými britskými bankami v závěru minulého týdne, kdy zveřejnily výsledky za první pololetí, mohl být stěží hlubší. Po čtvrtečním triumfu banky Lloyds měl před sebou finanční dům Royal Bank of Scotland (RBS) nelehký úkol.

Lloyds za první pololetí před zdaněním vydělala 2,1 miliardy liber, tedy 62,7 miliardy korun. V prvním pololetí loňského roku skončila ve ztrátě 456 milionů liber. „To činí prodej státního podílu mnohem jednodušším,“ uvedl Colin McLean ze společnosti SVM Asset Management.

Akcie Lloyds reagovaly růstem o téměř osm procent na 73,73 pence, a dostaly se tak nejvýše od roku 2010. Za poslední rok posílily o 140 procent. Současně se jejich cena přiblížila 74 pencím, což je průměrná cena, kterou za akcii před více než čtyřmi lety zaplatila vláda Gordona Browna, když banku zachraňovala před bankrotem. Lloyds v krizi spolkla státních 20,5 miliardy liber. Britské vládě nyní svítá naděje, že alespoň jedné ze dvou bank, které jí už roky visí na krku, se v dohledné době zbaví. Ministr financí George Osborne by 39procentní státní podíl ve skupině Lloyds prodal před dalšími parlamentními volbami v roce 2015, rád by totiž v předvolební kampani vy-užil téma návratu peněz daňových poplatníků do státní kasy.

Jinak je to s RBS. Ačkoli má za sebou první po sobě jdoucí ziskové čtvrtletí za více než pět let a konečně i nového šéfa, její akcie v pátek ztratily pět procent. Místo ředitele RBS, banky, kterou vláda zachraňovala dokonce 45 miliardami liber, je zjevně velmi horké. A příběh nenáviděného Freda Goodwina, který banku přivedl na pokraj zkázy a odešel do důchodu s penzijním fondem v hodnotě šestnácti milionů liber, zůstává v paměti. Po loňské kampani bulváru přišel o rytířský řád. Do té doby byli řádu zbavováni jen usvědčení kriminálníci.