RBS zaplatí téměř 12 miliard korun za manipulaci se sazbou Libor

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Elliott Brown

Regulační úřady ve Spojených státech a Velké Británii vyměřily bance Royal Bank of Scotland (RBS) pokutu 615 milionů dolarů (asi 11,7 miliardy korun) za účast na manipulaci s globální úrokovou sazbou Libor. RBS je třetí velkou bankou, která byla v tomto mezinárodním skandálu usvědčena. Libor je klíčovou sazbou, od které se odvíjí cena většiny úvěrů, včetně těch hypotečních.

„Správní rada RBS uznává, že existují vážné nedostatky v systému banky a ve způsobu řízení rizika, stejně jako v integritě malé skupiny našich zaměstnanců,“ řekl předseda správní rady banky Philip Hampton. „Pro RBS je dnešek smutným dnem. Zároveň je ale důležitý v tom, že pokračujeme v nápravě chyb z minulosti,“ dodal.

Americká Komise pro obchodování futures kontraktů (CFTC) uvedla, že RBS předkládala nepravdivá data o vývoji úrokových sazeb, aby mohla upřednostnit své vlastní zájmy. Z toho pak měla prospěch převážně obchodní divize banky.

„To, co se stalo v RBS a dalších bankách, je naprosto nepřijatelné,“ řekl novinářům britský ministr financí George Osborne. „Já jsem trval na tom, aby to byli bankéři, nikoli daňoví poplatníci, kdo ten účet zaplatí,“ dodal ministr.

Ze tří bank, které zatím byly v tomto skandálu usvědčeny, je pokuta pro RBS druhá největší. Se zdaleka největší finanční sankcí odešla švýcarská UBS, která v prosinci slíbila, že regulačním orgánům v USA, Velké Británii a Švýcarsku zaplatí pokutu celkem 1,5 miliardy dolarů (asi 28,6 miliardy korun). Třetí usvědčená banka, britská Barclays, vyvázla s finančním trestem 453 milionů dolarů (asi 8,6 miliardy korun).

RBS manipulovala nejméně čtyři roky

Vyšetřování zjistilo, že sazbou Libor manipulovalo více než deset makléřů v kancelářích RBS v Londýně, Singapuru a Tokiu. Této činnosti se dopouštěli minimálně od roku 2006 do roku 2010. Většinových vlastníkem RBS je od finanční krize britská vláda. Ve snaze mírnit politické dopady skandálu management banky rozhodl, že pokutu uhradí snížením odměn zaměstnanců.

Samotná pokuta přesahuje 460 milionů dolarů. RBS ale zároveň přistoupila na to, že se americkému ministerstvu financí přizná k odpovědnosti za nedovolené jednání a přijme finanční trest ve výši asi 150 milionů dolarů. Vedle toho slíbila spolupráci na objasnění skandálu. Banka také připustila podvodné jednání v Japonsku.

Britové prosazují přísnost

„Lidé, kteří překročili zákon, mu teď naplno budou čelit. V roce 2013 naše reformy změní zlost našich občanů na pozitivní sílu změn,“ poznamenal Osborne. Ten už v pondělí pohrozil velkým bankám, že je nařídí rozdělit, pokud dostatečně neoddělí retailové a investiční bankovnictví. Právě s tím investičním mohou být spojena značná rizika.

Zhruba 87,5 milionu liber (asi 2,6 miliardy korun) bude muset RBS zaplatit britskému Úřadu pro finanční služby (FSA), dalších 150 milionů dolarů americkému ministerstvu spravedlnosti a zhruba 325 milionů dolarů komisi CFTC. Stejně jako UBS ani RBS nemusela v USA přiznat trestní zodpovědnost. To je velmi důležité, protože v takovém případě tam nepřijde o bankovní licenci. Pokud by se to stalo, úřady by nařídily prodej její americké součásti Citizens. Vzhledem k tomu, že by šlo o nucený prodej, hrozilo by, že prodejní cena bude velmi nízká.

RBS uvedla, že ředitel jejího investičního bankovnictví John Hourican je srozuměn s tím, že z banky odejde. Manipulace se totiž dopustili jeho podřízení. RBS uvedla, že Hourican se nezákonných praktik sám neúčastnil a nevěděl ani, že se jich dopouštějí jeho podřízení.