Řecko se probírá z evropské facky

Lídr řecké strany SYRIZA Alexis Tsipras

Lídr řecké strany SYRIZA Alexis Tsipras Zdroj: CTK

Dluhová krize Nad Akropolí se opět smráká. Řecké akcie propadly a pravděpodobnost bankrotu země se znovu zvýšila poté, co evropští lídři rozprášily představu Atén o dalším postupu. Evropská centrální banka (ECB) odmítla brát dále do zástavy dluhopisy řecké vlády a s napětím očekávané jednání šéfa řeckých financí s jeho německým protějškem skončilo bez hmatatelných výsledků. Alespoň pohledem burzovních grafů se tak vzdálenost mezi Aténami a Bruselem o poznání zvětšila.

„Vývoj ukazuje, že rozpory mezi Řeckem a zbytkem unie jsou hluboké. Poslední kroky ECB i postoj Německa ukazují, že by poměrně brzy mohlo dojít ke krizi, která by vyjasnila další směřování Řecka i evropské měnové unie, což s sebou nese riziko destabilizace finančních trhů,“ uvedl Ľuboš Mokráš z České spořitelny. Německo vůči Řecku zdůraznilo svůj striktní postoj s tím, že o snižování dluhů země nemůže být řeč. „O této možnosti nejednáme,“ prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Podle aktuální hodnoty řeckých CDS (pojištění proti bankrotu) finanční trhy vidí zhruba 70procentní pravděpodobnost, že Řecko v příštích pěti letech zbankrotuje. Fondy se v reakci začaly zbavovat řeckých dluhopisů a roční úrok požadovaný investory za tříletou půjčku Aténám tak vzrostl více než o desetinu na 18,5 procenta. Řecku výrazně podražily i desetileté půjčky, za které finanční trhy nyní žádají bezmála jedenáct procent. Akciová burza pak skokově propadla o čtyři procenta.

„Vyostření konfliktu není tím nejvhodnějším způsobem řešení. Podobný nátlak evropských institucí zvýší odpor Řeků k euru a může ve finále vést k vytlačení Řecka z eurozóny,“ soudí Helena Horská z Raiffeisenbank. Řecká veřejnost v reakci na poslední vývoj událostí oznámila čtvrteční demonstraci proti ECB. Prohloubení řecké krize s sebou vzalo finanční trhy napříč Evropou, akcie na kontinentu ztratily kolem jednoho procenta.