Řecko už trhy netrápí, dluhopisy jiných zemí oslabily jen mírně

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: CTK

Řecké vládní dluhopisy padají volným pádem, ale na obligacích jiných zemí eurozóny není po strachu ani památky. To představuje velký obrat od dřívějších reakcí, kdy s Řeckem klesal celý trh či alespoň italské, španělské nebo portugalské obligace.

Minulý týden, když se začala rozplývat naděje, že by se řecká vláda mohla domluvit s věřiteli, italské, španělské a portugalské obligace v solidaritě mírně oslabily. Oslabení bylo ale téměř nepatrné. Přitom v nejčernějších dnech eurozóny poslal jakýkoliv náznak problémů v Aténách dolů nemilosrdně dluhopisy všech zemí takzvaného jižního křídla eurozóny dolů, bez rozdílu.

“Nacházíme se v jiném světě než v letech 2011 a 2012,” řekl deníku Wall Street Journal Iain Stealey, portfolio manažer v JPMorgan Asset Management. “Pokud se podíváme na to, co Evropská centrální banka (ECB) udělala, tak dala investorům jistotu, že Řecko je v tom samo a Itálie se Španělskem mají zase podporu ECB v zádech.”

Nacházíme se v jiném světě než v letech 2011 a 2012

Řada velkých investorů již prohlásila, že se hodlá držet španělských a italských vládních dluhopisů, protože jim věří a na trhu, kde se výnosy blíží nule, nabízí alespoň nějaké zhodnocení. Efekt opatření ECB, která spustila program nákupu dluhopisů, podle nich převáží jakékoliv problémy v Řecku.

Akciové trhy vyprávějí podobný příběh. Aténský akciový index, který již roky trpí vleklou hospodářskou krizí, od začátku roku oslabil o dalších 15 procent. Naopak akciové trhy v Itálii a Španělsku od začátku roku posilují o 22, respektive 11 procent.