Rumunsku mohou zatopit řecké banky

Řecko, banky,

Řecko, banky, Zdroj: ctk

Balkánská země, od které si kdysi investoři mnohé slibovali a málo se toho zatím naplnilo. To je Rumunsko. Naopak nyní na jihovýchodním okraji Evropy navzdory slušnému ekonomickému růstu blikají varovná světla.

Pozitivní zprávy z Rumunska končí právě u ekonomického růstu. Stejně jako další země střední a východní Evropy (včetně Česka) se veze na Německu a letos očekává ekonomický růst mezi třemi a 3,5 procenta. Inflace se ale ponořila do negativních teritorií. V červnu dosáhla meziroční inflace minus 1,6 procenta.

Podle rumunské centrální banky (NBR) je to pouze dočasný propad vlivem snížení DPH na potraviny. NBR tak odmítá snížit úrokové sazby, které jsou už tak na rekordním minimu 1,75 procenta. Před sedmi lety to bylo 10,25 procenta.

Nebezpečím pro Rumunsko je také Řecko. A to především přes bankovní sektor. V Rumunsku operují čtyři řecké banky, které dohromady ovládají deset procent celkových aktiv rumunského bankovnictví. To se dá ještě zvládnout, ale situace by se mohla zhoršit, pokud řecké banky začnou matkám poskytovat velké úvěry.

V Rumunsku krvácejí i jiné banky

Nejen řecké banky si od Rumunska slibovaly tučné zisky. Například matka tuzemské České spořitelny – rakouská Erste – tam ale stále krvácí. Její rumunská dcera BCR loni prodělala 627 milionů eur, tedy téměr 17 miliard korun. Deník Financial Times přede dvěma týdny informoval, že Evropská centrální banka organizuje tajné úvěrové linky pro rumunské a bulharské banky aby zabránila problémům spojeným s krizí řeckého bankovnictví.

Další problém pro Rumunsko je, že bezpečnostní úvěr ve výši čtyř miliard eur, který má země sjednán s Mezinárodním měnovým fondem, vyprší na konci září.