Sberbank přetahuje konkurenci bankéře

Budova Sberbank v Novosibirsku

Budova Sberbank v Novosibirsku Zdroj: CC BY 3.0: Obakeneko - Wikimedia Commons

Tuzemská Sberbank agresivně rozšiřuje své řady. Za vidinou vyšší mzdy přetahuje zkušené bankéře konkurenci. „Docela se jim to daří, protože je značně přeplácejí,“ potvrzuje zdroj deníku E15 z bankovního prostředí. „Myslím, že si uvědomují, že sami mají nízké know-how pro místní bankovní trh.“

Banka ale nesouhlasí, že by nové pracovníky lákala na větší peníze. „Nabízené mzdy odpovídají současným podmínkám na trhu,“ tvrdí Lucie Hálová z tiskového oddělení tuzemského zastoupení Sberbank. Podle Hálové bude přijímání nových bankéřů pokračovat i v novém roce a jejich přesný počet bude záviset na dalším rozvoji banky.

Z tuzemského UniCreditu do Sberbank přešel letos na podzim například Ivan Čopák, který ve Sberbank vede divizi Business & Product Support. Vídeňská Raiffeisen Bank International přišla o Martina Muránského, který ve Sberbank od října vede oddělení risku. Na Slovensku je situace ještě vyhrocenější. Sberbank tam konkurenci přetahuje i celé zkušené a sehrané týmy. Tam přišel UniCredit o celý tým risk managementu.

„Na rozdíl od většiny bank na českém trhu v současné době Sberbank CZ vzhledem ke svým vysokým ambicím růstu rozšiřuje a posiluje svůj tým, zejména v obsazení seniorních pozic,“ říká Hálová. Podle zjištění deníku E15 je zájem opravdu spíše o zkušené bankovní manažery, ale poptávka je i po pobočkových pracovnících.

České bankéře je snadné přeplatit

Sberbank se na rozdíl od jiných mladých bank na tuzemském trhu neorientuje na internetovou distribuci, ale na kamenné banky. A v tomto prostředí mají – co se týče nových zaměstnanců – zatím kde brát. „Pokud jde o řadové bankéře z našich poboček, ti jsou přetahováni dost často, protože je není příliš těžké přeplatit,“ poznamenal cynicky tuzemský bankéř, který si nepřál uvést své jméno.

Česká Sberbank je dceřinou společností rakouské Sberbank, bývalé Volksbank, kterou přede dvěma lety koupil ruský bankovní kolos. Operace Sberbank ve střední a východní Evropě jsou řízeny z Vídně, ačkoli v samotném Rakousku Sberbank nepůsobí. Sberank by podle svého vedení ve středoevropském regionu ráda koupila dalšího středního hráče zavedeného na několika trzích ve střední a východní Evropě. Vhodného kandidáta se ovšem zatím nepodařilo najít. Opětovně se však začalo mluvit o regionálních aktivech GE Capital, která v České republice vlastní GE Money Bank.

Do Sberbank odešel už v loňském roce Andreas Hamori, dravý maďarský manažer, který nejenom budoval, ale také osobně vedl rakouskou Zuno, matku české a slovenské on-line banky. Podle dostupných informací nešel Hamori za penězi, spíše hledal alternativu k obchodnímu modelu Zuno. Sberbank by se ale vizionářskému Hamorimu mohla zdát brzy příliš zpátečnická.