Sberbank rozdá ruskou národní platební kartu, platit s ní lze i v McDonaldu

Karta Mir

Karta Mir Zdroj: Mir

Po necelých deseti měsících od uvedení na trh bude ruské platební karty Mir vydávat i tamní největší banka. Sberbank začne s jejich emitací během září. K rozšíření karty, která má být ruskou protiváhou duopolu společností Visa a Mastercad, má napomoci také skutečnost, že ji akceptují i první západní firmy. Mirkartou lze od letošního léta v Rusku platit například u řetězce rychlého občerstvení McDonald’s či v supermarketech Billa.

První ruské bankovní domy začaly vydávat Mirkartu v prosinci loňského roku. Postupně se jich do projektu zapojily dvě desítky, teprve v září se k nim ale přidá i státní obr Sberbank. Měl by tím tak Mirkartě pomoci dosáhnout tržního podílu mezi 50 a 60 procenty do roku 2018, jak plánuje Moskva. Česká větev Sberbank ale zavedení této karty nechystá.

Mir funguje na bázi ruského Národního systému platebních karet (NSPK), z něhož chce Moskva učinit hlavní pilíř domácích bankovních plateb. Náklady na vydání Mirkaret jsou ale podle ředitelky platebních systémů SMP Banky Jeleny Bindusovové v porovnání s Visou a Mastercard až o 45 procent vyšší, připomněl web East-West Digital News.

K přijímání a vydávání řečených karet však v Rusku působící finanční domy tlačí tamní centrální banka. „Cílem těchto opatření není v první řadě dosažení větší ekonomické efektivity, ale zvýšení odolnosti ruského finančního sektoru vůči zahraničním tlakům,“ uvádí Richard Connolly, ředitel Centra euroasijských studií na Birminghamské univerzitě.

Moskva oznámila projekt Národního systému platebních karet krátce po vyhlášení sankcí ze strany Evropské unie a Spojených států v reakci na anexi Krymu.

Z toho důvodu také přestaly na zmíněném poloostrově fungovat platební karty společností Visa a Mastercard. Rusko však pomýšlelo na vlastní platební systém již dříve. „Spuštění NSPK tak není výhradně jen důsledkem uvalených sankcí,“ uvedl pro RBTH Dmitrij Bedenkov, analytik společnosti Russ-Invest.