Bitcoin láká doněcké separatisty, pomocí kryptoměny mohou obejít sankce

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Možnosti digitální měny bitcoin přitáhly pozornost vlády separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny. Podle tamní ministryně pro vědu a školství Larisy Poljakovové je rozvíjení bitcoinu pro region nutností. Do role průkopníka, který napomůže rozšíření kryptoměn v Donbasu, se staví firma DAO Donbass. Její zástupci současně vládě slibují, že by bitcoin a s ním spojené know-how mohla využít k obejití ekonomické blokády

„Uděláme z Donbasu místo, které nabídne zajímavé možnosti pro použivání bitcoinu a realizaci projektů postavených na technologii blockchainu (princip sdílené účetní knihy, pozn. red.),“ pochlubila se doněcká firma.

Své záměry prezentovala na společné tiskové konferenci s představiteli separatistické Doněcké lidové republiky, kde podle serveru news.bitcoin rovněž uvedla, že chce do regionu přilákat zahraniční investory se zájmem o kryptoměny.

Přečtěte si:

DAO navíc slibuje, že z vlastního investičního fondu podpoří ty projekty, které mají potenciál zlepšit situaci v regionu a napomoci vystavět nový model interakce mezi vládou a byznysem. Manažeři firmy si současně pochvalují podporu a pochopení ze strany tamních úřadů. Na oplátku jim DAO nabízí využití technologií kryptoměn k obejití ekonomických sankcí.

Členové DAO Donbass chtějí mít navíc důležité slovo nejen na Ukrajině, ale také v Rusku: připojili se do pracovní skupiny ruského parlamentu, zaměřené na vyhodnocování rizik kryptoměn, připomíná web Forklog.net.

Na východě Ukrajiny by zmínění experti v oblasti kryptoměn mohli získat dostatek prostoru a příležitostí pro uvedení svých nápadů do praxe. Kyjev totiž uvalil na oblast, ovládanou proruskými separatisty, ekonomickou blokádu. Nedávno navíc rozšířil svůj sankční seznam o 243 ruských firem, které se separatistickými regiony obchodovaly. Bitcoin v tomto kontextu představuje nejen alternativní platební systém, ale i prostředek anonymizace plateb.